Anamurlu Mehmet Şakir Çörüş'ün ?İrşadü'l-Gafilin? adlı eserindeki hadislerin kaynak değeri
The resource value of hadiths in ?İrşadü'l-Gafilin? work of Anamurlu Mehmet Şakir Çörüş
- Tez No: 294662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET KARAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Tahric, Anamur, İrşadü'l-Gafilin, Mehmet Şakir Çörüş
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Topşar, Fatma Zehra, Anamurlu Mehmet Şakir Çörüş'ün İrşadü'l-Gafılin Adlı Eserindeki Hadislerin Kaynak Değeri, Yüksek Lisans Tezi, Danışmanı: Doç. Dr. Fikret Karapınar, Konya 2011.Hadisleri ihtiva eden herhangi bir kitaptaki hadislerin senedlerinin ve bu senedlerin klasik hadis kaynaklarındaki yerlerinin tespit edilip hadislerin güvenilir olup olmadığının tespiti amacıyla yapılan çalışmalara tahriç denir. Bu bağlamda Osmanlı'nın son dönem alay müftülerinden Mehmet Şakir Çörüş'ün ilk ve en meşhur eseri olan İrşadü'l-Gafılin adlı eseri incelenmeye çalışılmıştır.'Anamurlu Mehmet Şakir Çörüş'ün İrşadü'l-Gafîlin Adlı Eserindeki Hadislerin Kaynak Değeri' isimli tezimiz giriş, ilci bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır.Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi ve amacı üzerinde durulmuş, araştırmanın metodu ve kaynakları ile ilgili bilgiler verilmiştir.Tezimizin birinci bölümünde Mehmet Şakir Çörüş'ün hayatı, ilmi kişiliği ve eserleri ve soma da İrşadü'l-Gafılin adlı eseri tamtılmıştır.İkinci bölümde ise Mehmet Şakir Çörüş'ün İrşadü'l-Gafılin adlı eserindeki hadisler tespit edilerek tahriçleri yapılmış, sıhhat durumuna göre tasnif edilmiş ve genel bir değerlendirme yapılmıştır.İrşadü'l-Gafılin'de Mehmet Şakir Çörüş 171 hadis kullanmıştır. İncelediğimiz eserde kullanılan hadislerin sıhhat bakımından rakamsal olarak dökümünü verecek olursak sahih 87, hasen 17, zayıf 34, mevzu 18, tahrici yapılamayan 13, bulunamayan 2 hadis bulunmaktadır.Mehmet Şakir Çörüş'ün tam manasıyla düzgün bir hadis eğitimi almamasına rağmen kullandığı hadislerin büyük bir bölümünü sahih hadislerden seçmesi hadise verdiği kıymet açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Topşar, Fatma Zehra, The resource value of hadiths in ?İrşadü'l-Gafilin? work of Anamurlu Mehmet Şakir Çörüş, Postgraduate Thesis, Advisor: Doc. Dr. Fikret Karapınar. Konya 2011.Takhric means applied studies to determine whether the hadiths that are included in any book are accruate or not through determining the proofs of hadiths and determining place of those proofs in classical hadith resources. In this scope, ?İrşadü'l-Gafilin? that is the first and most famous work of Mehmet Şakir Çörüş who is one of last period regiment muftis has been tried to analyzed.Our thesis, under title of 'The resource value of hadiths in ?İrşadü'l-Gafilin? work of Anamurlu Mehmet Şakir Çörüş from Anamur? composes preamble, two sections and conclusion section.The information about subject, importance, objective and resources of the study has been provided in preamble section.At the first section of our thesis, life, scientific personality and works of Mehmet Şakir Çörüş and then his work under title of `İrşadü'l-Gafilin? have been introduced. At the second section, the hadits have been determined in the work of Mehmet Şakir Çörüş under title of `İrşadü'l-Gafilin? and then their accuracy ? takhric has been applied; they have been classified according to their accuracy situation and then general evaluation has been done.Mehmet Şakir Çörüş used 171 hadiths in `İrşadü'l-Gafilin'. When we provide numeric list of hadits that are used in our analyzed work, we will see that there are 87 accurate, 17 good, 34 weak, 18 subject hadith, 13 hadith cannot be applied takhric and 2 hadith that cannot be found in his work.Although Mehmet Şakir Çörüş didn't have a proper hadith education, he gave importance to hadith because he selected most of his used hadiths among authentic hadiths.Key Works: Hadiths, Takhric, Anamur, İrşadü'l-Gafilin, Mehmet Şakir Çörüş