Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'ndeki E. H. 1470 numaralı Şiir mecmuası
The Poem of journel no: E. H. 1470 in the Library of Topkapı Palace Museum
- Tez No: 294670
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YENİTERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, şiir, mecmua, Classic Turkish literature, poem, journal
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Çalışmamız, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi Emanet Hazinesi Bölümü 1470 numaralı mecmûanın tanıtımı ile transkripsiyonlu metninden oluşmaktadır. Metni hazırladıktan sonra mecmuadaki şiirleri divanlardaki şiirlerle karşılaştırdık ve aradaki farkları gösterdik. Divanlarda bulunmayan şiirleri de ayrıca belirttik.Bir şiir mecmuası olan eser, 96 varaktır. Mecmuada 14 şaire ait 377 şiir vardır. Şiirlerin hepsi gazel nazım şekliyle yazılmıştır. En fazla şiir Sâm?'den alınmış olup daha sonra Nâ'il?, Ned?m ve Kâm?; Râşid, Vecd?, Nes?b, Sırr? ve Rahm?; ?gâh, Neyl? ve Fas?h; İzzet Pâşâ ve ?sım gelir. Çalışmamız, klasik edebiyatımızın metin kaynakları arasında olan şiir mecmualarının önemine dikkat çeker niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Our study consists of introduction of Journal No: 1470 in the Library of Topkapı Palace Museum The Section of Trust Treasure and transcriptional text. We compared the poems in journel with the poems in divan after preparing the text and showed difference between them. We also mentioned the poems not contained in Divan.The work that is a journel of poetry is 96 pages. There are 377 poems of 14 poets in the journel. All the poems had been written as The Lyric verse. The Lyric verse takes place in journel at most. The highest number of poems was taken from Sâm?, and then, Nâ?il?, Ned?m ve Kâm?; Râşid, Vecd?, Nes?b, Sırr? and Rahm?; ?gâh, Neyl? and Fas?h; İzzet Pasha and ?sım follow him. Our study draws attention to the journels of poetry amang the classical text sources of ourt literature.