Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'ndeki R. 1965 numaralı Şiir mecmuası (9-176b )'nın transkripsiyonlu metni
The transcitioned text of Poetry journal (90b-176b ) numbered R. 1965 in the Library of Topkapı Palace Museum
  1. Tez No: 294499
  2. Yazar: BETÜL AKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: şiir, gazel, mecmua, poem, ghazal, journal
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 420
Özet
Çalışmamız, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi R.1965 numaralı mecmua (90b-176b)'nın tanıtımı ile transkripsiyonlu metninden oluşmaktadır. Metni hazırladıktan sonra mecmuadaki şiirleri bilimsel yayınlarla karşılaştırarak aradaki farkları gösterdik. Divanlarda bulunmayan şiirleri de ayrıca belirttik. Toplamda 176 varaktan müteşekkil olan mecmuanın 90b'den 176b'ye kadar olan kısmı tarafımdan incelenip, hazırlanmıştır. İncelediğimiz kısımda 51 şaire ait 248 şiir ve şairini tespit edemediğimiz 15 şiir yer almaktadır. Şiirlerde en fazla kullanılan nazım şekli sırasıyla gazel, kaside ve muhammes'tir. En fazla şiirler ise sırasıyla Bâkî, Mirza Sâib ve Fuzûlî'ye aittir. Mecmuada şiirlerin yanı sıra bir adet de Arapça nesir yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study consists of presentation and transcription of poem journal (90b-176b)in the Library of Topkapı Palace Museum with registery number R1965 .After preparing the article, we showed the differences between the poems inthe journal and scientific publications by compairing them. We also indicated the poems that are not presentin Divan poetry. The part of the journal totally consisting of 176 pager from 90b to 176b was investigated and prepared by me. This part contains 248 poems written by 51 poets and 15 anonimous poems. The most used poetry types in these poems are ghazals, qasidas and muhammes. And most of these poems bejong to Baki, Mirza Saib and Fuzuli. İn addiation to these poems , there is also one Arabic article.