Bursa, Balıkesir ve Bandırma müzelerindeki Kyzikos sikkeleri
The coins of Kyzikos from the museums Bursa, Balıkesir and Bandırma
  1. Tez No: 294719
  2. Yazar: HACER MOTOR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN KOÇHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kyzikos, Kyzikos Sikkeleri, Cyzicus Sikkeleri, Kyzikos Coins, Cyzicus, Kizikinov, Kyzikenes, Cyzicenes, Cyzique
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
Propontis'in güney kıyısındaki Kyzikos, Mysia bölgesinin önemli bir kenti olup, Miletos kolonisi olarak MÖ 7.yy.da kurulmuştur. Kentin kuruluşu Argonautlar ve Kral Kyzikos mitolojilerine dayandırılmaktadır.Anadolu'nun en güzel kentlerinden biri olan Kyzikos, coğrafi yapısının cömertçe sunduğu imkânlar sayesinde erkenden gelişip, büyük bir refah düzeyine ulaşmıştır. Kyzikos sahip olduğu verimli toprakları ve doğal limanları ile denizcilik ve ticarette başarılı olmuş, zeytincilik, ipekçilik, balıkçılık, bağcılık ve şarapçılıkta önde gelen kentler arasına girmiştir. Kent antik dönemin zengin ve güçlü kentlerinden oluşan, Attika-Delos Deniz Birliği'nin üyelerinden biridir. Erken dönemlerinde sık sık Pers ve Atina hâkimiyetinde kalan kent, özgürlüğünü otonom da olsa her zaman korumuştur. Kyzikos, Roma döneminde de Anadolu'daki ayrıcalıklı kentlerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.Kenti sembolize eden ton balıklı ünlü sikkeler, antik dünyanın en geçerli paralarından olmuş ve ne Atina ne de Persler tarafından basımları hiçbir zaman yasaklanmamış eşsiz bir sikke olarak tanımlanmaktadır. Antik kaynaklar ve yazıtlar, Kyzikos sikkelerinden sıklıkla bahsetmektedir. Kentin elektron sikkeleri, Yunan anakarası ile Karadeniz arasındaki uluslararası tahıl ticaretinde etkin bir rol oynamıştır. Deniz ve kara rotalarının yaygınlığı sayesinde kentin sikkeleri, geniş bir sirkülasyona sahne olmuştur. Kyzikos'ta ana koloni Miletos'un etkisi ve deniz yoluyla yapılan ticaret nedeniyle pek çok kültün izlerine rastlamak mümkündür.Kyzikos'un eyalet sikkelerinde, özellikle Kore Soteira kültü önemli bir yer tutmaktadır. Kent darphanesi, Roma döneminin başlıca darphanelerinden biri olup, Anadolu'nun sikke ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlamıştır. Kentin uzun soluklu sikke basımı, I.Leo (MS.457?474) döneminde son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
Kyzikos, on the south bank of Propontis, is an important town of Mysia Region, and is founded as the colony of Miletos in 7.th century B.C. the foundation of the town istraced back Argonauts, and King Kyzikos Mytologies. Kyzikos, one of the most beatiful cities of Anatolia, developed early thanks to the facilities prescented genereously by geografhical structure, and reached at a great wellfare level. With its productive soils and natural ports, Kyzikos had caught a great succes in trade, and took the place in the first rows among leading cities in fishing, olive, silk, winw an vineyard. The town is one of the members of The Union of Attica Delos Sea consisting of affluent and powerful cities of Antique Period. In early times, the town came in the dominanca of Pers and Atina protected its freedom inspite of being autonomos, Kyzikos has been in front as a priviligeous city in Anatolia in Roman Period.The famous coins with tunny fish sembolized the city have been the most valued of the world their manufactura was forbidden neither by Atina nor Persians at any time, and it was described as an unique coin. Antique resources and inscriptions have mentioned about Kyzikos coins. Electron coins of the town had played effective part in international corn trade betwen Black Sea and Grek Mainland. Thanks to the many of sea or land routes, the coins of the town are discreminated an a large circulation. The impact of main colony, Miletos on Kyzikos an due to the trade made by the sailing, it is possible to run into the traces of alot pf cultures in Kyzikos state coins, especially the cult of Kore Soteira has a great place. The mint of the town is one of chief mints belonging to Roman period, and it contributed much to the coin need of Anatolia. The making of long breathing coin of the town came to an end in the reign of Leo I.(BC.457-474).