Nizip ilçesinin coğrafyası
Geography of Nizip district
- Tez No: 294720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ KODAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Nizip, Antepfıstığı, Barak Düzlüğü, Belkıs(Zeugma), Birecik Barajı, Nizip, Pistachio, Hancağız Dam, Barak Plane, Belkıs (Zeugma), Birecik Dam
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 371
Özet
Nizip ilçesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Orta Fırat Bölümünün Gaziantep Platosu yöresi üzerinde bulunmaktadır. Gaziantep iline bağlı olan Nizip ilçesi ilkçağlardan beri yerleşme alanıdır. Tarihi kaynaklarda Nisibin, Nisibis gibi adlarla anılmaktadır. İlçe Osmanlı İmparatorluğu döneminde Halep vilayetinin Urfa Sancağı'nın Birecik kazasına bağlıydı. 1924 yılında Gaziantep iline bağlanan Nizip 1926 yılında ilçe olmuştur. Nizip bugün 77 köy ve 5 beldenin idari merkezi konumundadır.Nizip, genel anlamda Gaziantep Platosu'nun doğu kısmındadır. Kireçtaşından müteşekkil plato, Kuzeybatı-Güneydoğu istikametinde eğimlidir. Yarıkurak karasal iklimin görüldüğü araştırma sahasında aynı zamanda Akdeniz iklimi ve bitkiörtüsü yaygın bir şekilde görülmektedir. Anakaya ve iklim faktörlerine bağlı olarak kırmızımsı kahverengi topraklar yaygındır. Fırat Nehri bu alanın en önemli hidrografya unsurunu oluşturur.2009 yılında nüfusu 132408 olan Nizip ilçesi çevre illerden aldığı göçlerle nüfusu hızla artmaktadır. Nüfusun % 71,6'sı gibi büyük bir bölümü şehirde yaşamaktadır. Ekonomisinde tarımın önemli yeri olan Nizip'te Antepfıstığı ve Zeytin üretimi başta gelir. İlçenin gerek ulaşım imkânları, gerekse hammadde teminindeki avantajlarından dolayı sanayisi de gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
Nizip Dıstrıct is located on the Gaziantep plateau in the vicinity of the Middle Euphrates Area in the Southeast Anatolian Region. Nizip has been a residential area since ancient times. In historical documents, Nizip is called by names such as Nisibin, Nisibis. This dıstrıct was inside of Birecik township of Urfa Sanjak of Halep province during the Ottoman Empire Era. Included in Gaziantep province in 1924, Nizip became a dıstrıct in 1926. Today, Nizip is an administrative center of 77 villages and 5 towns.Nizip Dıstrıct is situated on the east side of Gaziantep plateau. The plateau, composed of limestone, slopes down the northwest-southeast direction. In our research area, where semiarid continental climate is existing, flora and climate of the Mediterranean is widely seen. Our research area largely exhibits reddish brown soil depending on bedrock and climate characters. The Euphrates is the most substantial hydrography element of this area. On the other hand, Nizip Dıstrıct brook forms both substantial physical and human elements of our research area.Nizip Dıstrıct?s population, which was 132408 in 2009, has been rapidly increasing with the migration from the nearby provinces. The majority of the population,71, 6 %, resides in city center. In Nizip Dıstrıct, where the agriculture is of importance in its economy, Pistachio and Olive productions are prominent. Thanks to transportation facilities and the advantages of the supply of raw materials, the industry of the dıstrıct has developed.