Fütûhî Nâz u Niyâz (Metin-İnceleme)
Fütûhî Nâz u Niyâz
- Tez No: 294734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ ECE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fütûhî, Nâz u Niyâz, Mesnevi, Klasik Türk Edebiyatı, Tasavvuf
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Fütûhî, XVI. yüzyılda yaşamış bir Klasik Türk Edebiyatı şâiridir. Hayatı hakkındaki bilgiler oldukça sınırlıdır. Enisü'l-Guzat, Tuhfetü'l-Mecâlis, Nâz u Niyâz adlarıyla üç mesnevisi ve bir de divançesi olduğu söylenmektedir. Bu çalışma Fütûhî'nin Nâz u Niyâz adlı mesnevisi üzerinedir.Nâz u Niyâz mesnevisinin Milli Kütüphane'de, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi'nde ve Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi'nde olmak üzere tespit edilen üç nüshası vardır. Bu nüshalar temin edilmek suretiyle yapılan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır.İlk bölümde Fütûhî'nin hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verildi.İkinci bölümde Nâz u Niyâz'ın nüshaları, olay örgüsü ve şekil özellikleri hakkında bilgi verildi. Nâz u Niyâz'da bulunan iktibas metinleri, ilgili sayfa numarası ve kaynak belirtilmek suretiyle gösterildi. Bölümün sonunda çalışmada faydalanılan kaynaklara yer verildi.Üçüncü bölümde Nâz u Niyâz'ın karşılaştırmalı metni yer almaktadır.Çalışmanın sonunda işlevsel sözlük ve dizine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fütûhî is a Classical Turkish Literature poet who lived in the XVI. Century. The information about his life is very limited. It is said thathe has got 3 masnavi?s named Enisü?l-Guzat, Tuhfetü?l-Mecâlis, Nâz u Niyâz an a divan. This work is about Fütûhî?s masnavi called Nâz u Niyâz.There are 3 copies of Nâz u Niyâz which are found ( attached ) in Ankara National Library, Istanbul Univercity Library and Atatürk Univercity Library. This work includes 3 parts by ensuring the copies.In the first part information about Fütûhî?s life, literary personality and his works of art was given.In the second part the information about the copies of Nâz u Niyâz, the sequence of the event, language and style properties were told. The quotation texts were shown by using the page numbers which are concerned to the story and by using the source. The sources which were used in this work take part at the end of this part.In the third part the comparative text of Nâz u Niyâz takes part.At the end of the work functional dictionary and index are used.Key Words : Fütûhî, Nâz u Niyâz, Masnavi, Classical Turkish Literature, İslamic mysticism / sufism