20. yüzyılın ilk çeyreğinde modern sanatta soyut somut ilişkiler
Concrete relations in the modern art in the first quarter of 20th century
- Tez No: 294753
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET KAVUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Somut Nesne, Soyut Nesne, Somut Sanat, Soyut Sanat, Avangardizm, Modernleşme, Concrete object, Abstract object, Concrete art, Abstract art, Avangardism, Modernisation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sanatın varoluşundan bu yana süre gelen zaman içerisinde, özellikle 20.yüzyılın ilk çeyreğinde meydana gelen değişimler oldukça dikkat çekicidir. Düşünce dünyasında meydana gelen köklü değişimler beraberinde sanat alanında bu değişimlere bir karşılık bulmuştur. Kendisinden önceki dönemin realist anlayışına karşılık bu dönemdeki çalışmalar daha çok kavramasal bir boyut kazanmıştır. Kazanılan bu yeni boyut aslında tüketim kültürü ve onun yaratıcısı olan toplumun bir eseridir. Öyle ki bu dönem hem toplumsal hem de kültürel anlamda çalkantılı ve buhranlı bir döneme karşılık gelmektedir.Sürekli yenilikler ve bilimsel gelişmelerle yeniden, anlam kazanan bu yüzyılın başı, birçok yeni akımın da ortaya çıktığı dönemdir. Bu dönem içerisinde ortaya çıkan en önemli akımlardan birisi olan Avangardizm aslında meydana gelecek değişmelerin de ayak seslerini oluşturmaktadır. Artık gelinen noktada, ne dünya eski geleneksel dünya, ne de sanat eski geleneksel sanattır. Dünya yaşama biçimi ve düşünce kalıpları ile modern bir hal almışken sanatda soyut sanat olarak bu Yeni Dünyada kendisine yer bulmuştur. Soyut sanat ortaya koyduğu farklı akımlarla düşünce dünyasının da yeniden şekillenmesine neden olmuştur. Yeni birçok düşünce akımının arka planında bu dönem yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
From the existence of the art to onwards today, the changes, took part in especially in the first quarter of 20th century, are noteworthy. The radical changes apparent in the world of thought have brought about the changes in the art together. In response to the understanding of the former realist movement, the studies in this period have gained a conceptual dimension. In fact, this gained dimension is a work of consumption culture and the society which it creates. In other words, this period corresponds to the turbulant and critical period in the sense of both communal and cultural.The beginning of this period, which regained a meaning with the help of continuous innovations and scientific developments, is also a period making many new movements apparent. One of the most important movements and turning up in this period, avangardism, in fact, is making up the footstep of developments to be ensued. Anyway, the reached target is neither a world as a traditional world nor the art as a traditional one. While the world has become a modern world in the forms of lifestyle and thought, the art has taken a place as an art in this new world. Abstract art led to the reformation of thought with its different movements. The background of various thought movements date back to this period.