Does global excess liquidity help to forecast inflation in Turkey?
Küresel fazla likiditenin Türkiye enflasyonu üzerindeki etkisi
- Tez No: 294782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELVA DEMİRALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: küresel artık likidite, tahminsel doğruluk, p-star modeli, enflasyon, global excess liquidity, predictive accuracy, P-Star model, inflation
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışma, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avrupa Para Birliği, Japonya ve Kanada ekonomilerinin ekonomik büyüklerinin ?P-star? modeli ile analiz edilmesi sonucu bulunan fazla küresel likidetinin Türkiye enflasyonu üzerindeki etkilerini incelemektedir.Analiz sonuçlarının gösterdiği üzere incelenen ekonomilere ait fazla likiditenin 1990 sonrası dönemde birbirlerine bağımlı hareketlerinde artış olduğu gözlemlenmiştir. Küresel fazla likiditenin Türkiye enflasyonu için yapılan analizlerde bağımsız değişken olarak kullanılmasının tahmin analiz sonuçlarının doğruluğunu artırdığı görülmüştür. Vektör otoregresif modellere ait etki tepki fonksiyonlarına göre küresel fazla likiditenin artması Türkiye'de enflasyonun düşmesine ve Türk Lirası'nın diğer ülke para birimleri karşısında değer kazanmasına neden olmaktadır. Ayrıca küresel fazla likiditenin artığı durumlarda yerel fazla likiditede daralma meydana gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I generated excess liquidity series for the United States, the United Kingdom, the Euro Area, Japan and Canada using the P-star model. Using these excess liquidity series, I analyzed the predictive power of global excess liquidity on inflation in Turkey.The results illustrate that co-movement of global excess liquidity series in the post 1990 period has increased compared to pre 1990 period. Additionally, using global excess liquidity as an independent variable in Turkish inflation forecasts produces more accurate results. The impulse response functions of VAR analysis also show how domestic variables respond to an impulse to global excess liquidity. I found that rise in global excess liquidity results in decrease in inflation in Turkey, appreciation of the Turkish lira relative to other currencies, and decline in the domestic money gap. An increase in global liquidity results in appreciation of Turkish lira against global currencies, which creates downward pressure on inflation in Turkey through the exchange rate channel. For future studies, the results from this analysis will be beneficial to economists because it highlights the importance of global excess liquidity for the Turkish economy.