Alzheimer (AH) hastalarının plazmasında nitrik oksit (NO) düzeylerinin araştırılması
Investigation of nitric oxide (NO) levels in the plasma of alzheimer patients
- Tez No: 294928
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, Nitrik oksit (NO)
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Yaşla ilişkili nörodejeneratif bir hastalık olan Alzheimer hastalığı son yıllarda artış gösteren önemli bir sağlık sorunu olarak görülmektedir. Hastalık üzerinde genetik, fizyolojik, çevresel, sosyal, biyokimyasal ve diğer faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.Bu çalışmada Alzheimer hastalarının plazmasında NO düzeylerinin araştırılması hedeflenmiştir.Çalışmada Kars yöresinde yaşayan yaşları 65 ve 79 arasında değişen 15 sağlıklı ve 15 Alzheimer hastası seçildi. Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöröloji servisinde Alzheimer teşhisi konulmuş olan hastalardan kan örnekleri alınmadan önce Standardize Mini Mental Test (SMMT ) ve Klinik Demans Evreleme Ölçeği uygulandı.Daha sonra plazma NO düzeylerine bakıldı. Sağlıklı ve Alzheimer'lı gruplarda kan plazma NO ( p< 0.01 ) düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
An age-related neurodegenerative disease, Alzheimer, is seen to be an increasing major health problem in recent years. On disease, genetic, physiological, environmental, social, biochemical, and other factors are thought to play a role.In this study, it is aimed to investigate NO levels in the plasma of Alzheimer patients.15 healthy people and 15 Alzheimer patients, whose ages ranged from 65 and 79 and who are living in the region of Kars, are chosen in this study. Standardize Mini Mental Test (SMMMT) and Clinical Dementia Staging Scale are applied to patients who are diagnosed as Alzheimer disease by Kafkas University Faculty of Medicine Neurology Service, before blood samples are obtained. Later, NO levels in their plasmas are researched.