An examination of family caregiving burden in family members of Alzheimer's disease patients
Alzheimer hastalarının aile bireylerinde bakım yükünün incelenmesi
- Tez No: 635614
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KARAIRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, Hasta Bakımı, Bakım Yükü, Keder, Depresyon, Aile Bakıcıları, Alzheimer's Disease, Caregiving, Burden, Caregiver Burden, Grief, Depression, Family Caregivers
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Alzheimer Hastalığı (AH) demansın en yaygın nedenidir ve ilerlemesi yaşla birlikte artar. Hastalık ilerledikçe dil, hafıza ve işlevsellik bozulmaktadır. Bakıcılar hastaya fiziksel, sosyal, ekonomik ve duygusal destek sağlamaktan sorumludur ve bakıcılar genellikle hastanın eşi veya çocuğudur. Bakım yükü, bakım deneyimiyle ilişkili fiziksel, psikolojik, sosyal ve finansal stresörlere çok boyutlu bir yanıttır. Bu çalışmanın temel amacı, Alzheimer Hastalığı olan Türk eş ve yetişkin-çocuk bakıcılarının bakım yükünü önemli ölçüde yordayan faktörleri belirlemektir. Ayrıca bu çalışma bakıcıların; psikolojik desteğe ihtiyaç duyma, kendi sağlık sorunları için düzenli ilaç kullanma, Alzheimer Hastalığı dışında bir sağlık problemi olan hastaya bakım verme, eş ve çocukların bakım yükleri ve aktif olarak sosyal destek etkinliklerine katılma veya katılmaya ihtiyaç duyulması gibi faktörleri de incelemiştir. Bu çalışmadaki öngörücü faktörler; depresyon, pozitif ve negatif duygular, bakım veren yas (keder) ölçeği alt faktörleri (Kişisel Fedakarlık Yükü, İçten Üzüntü ve Özlem, Endişe ve Hissedilen Yalnızlık) idi. Zarit Bakım verme Yükü Ölçeği (ZBI), Marwit-Meuser Bakım veren Yas Ölçeği - Kısa Formu (MMBYÖ-KF), Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği (PANAS), Beck Depresyon Envanteri (BDI) ve demografik bilgi formlarının kullanıldığı bu çalışmada tanımlayıcı ve nicel araştırma desenleri kullanılmıştır. Örneklem gurubunu Alzheimer Derneği, Alzheimer Vakfı, Akdeniz Üniversitesi Nöroloji kliniğine devam eden hastaların aile üyeleri ve Alzheimer hastalarına bakım verenler Facebook gurubu üyeleri oluşturmuştur. 47'si yüz yüze görüşme ve 56'si internet anketine katılan toplam 103 bakım veren katılımcıların, 84'u kadın, 19'u erkektir. Araştırmada bakım yükü, Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği (ZBI) ile ölçülmüştür. Bu çalışmada, bir test prosedüründen ziyade, bir model oluşturmak için istatistiksel (aşamalı) regresyon seçilmiştir. Araştırma sonucu oluşan doğrusal regresyon modeli anlamlı çıkmıştır. F(3,99) = 4.33, p =0.04, R2 = 0.38, değerleri bakım yükü varyansının yaklaşık % 38 'inin depresyon (BDI), kişisel fedakarlık yükü (MMBYÖKFY), PANAS-OD (Olumsuz Duygu) ile açıklanabileceğini göstermektedir. Bu çalışma, eşine bakım veren bakıcıların, psikolojik yardıma ihtiyaç duyan bakıcıların, kişisel kronik sağlık problemleri için günlük ilaç alan bakıcılarında, sosyal destek faaliyetlerine katılan bakıcılar ile destek faaliyetlerine veya gruplarına katılmak isteyen bakıcılar gibi daha yüksek bakım yükü bildirdiklerini tespit etmiştir. Çalışmanın sonunda Alzheimer hastalarının eş ve yetişkin-çocuk bakım verenlere destek mekanizması olarak psikolojik danışma hizmeti sunulması gibi bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's Disease (AD) is the most prevalent reason for dementia and its progression rises with age. As the illness progresses, communication, mind and functionality deteriorate. Caregivers are liable for giving physical, social, economic, and emotional aid to the patient and caregivers often are the spouses or children of the patient. Care burden is a multidimensional reply to physical, psychological, social and financial stressors associated with the process of giving care. The main purpose of this research was to identify the agents significantly predicting caregiving burden of spousal and adult-children caregivers of patients with Alzheimer's Disease. These predictive factors taken into consideration were depression, positive and negative mood affects, and caregiver grief. Furthermore, the present study also examined the caregiver burden in relation to caregiver and patient related factors such as needing psychological support, taking regular medication for their own health problems, care-recipient having a health problem other than Alzheimer's Disease, type of relationship with the patient and actively joining or needing to join social support activities. Inventories and demographic information forms have used with descriptive and correlational research design. The sample group consists of the Alzheimer's Association, Alzheimer's Foundation, Akdeniz University Neurology Clinic and two Facebook groups for Alzheimer's carers Of the 103 caregivers, 84 of whom were women and 19 of whom were men, 47 were interviewed face to face and 56 participated in the internet survey. Caregiving burden was measured with ZBI. In this study, statistical (stepwise) regression was chosen to create a multiple linear regression model. The regression model showed significance F(3,99) = 4.33, p = 0.04, R2 = 0.38. Conclusively, 38% of the variance in the caregiving burden can be described by depression, personal sacrifice burden, negative affect. As a discovery technique, statistical (stepwise) regression can be useful for purposes such as eliminating variables that are clearly unnecessary to tighten prospective study. The present study concluded that caregivers who provide care to their spouse reports higher caregiving burden, as well as caregivers who needed psychological help, caregivers who participated in social support activities and caregivers who wanted to participate in support activities or groups, who took daily medications for personal chronic health problems. At the end of the study, some suggestions such as providing psychological counseling services as a support mechanism for Alzheimer's patients to spouse and adult-child care providers are included.