Kapsaisin'in insan periferal lenfosit kromozomlarina ve hücre bölünme indeksine etkisinin araştirilmasi
Investigation of the effects of capsaicin on human lymphocyte chromosomes and mitotic index
  1. Tez No: 294929
  2. Yazar: MESUT TAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kapsaisin, Mitomisin- C (MMC), Lenfosit kültürü, Kromozom kırıkları, Capsaicine, Mitomycin-C (MMC), Lymphocyte cultures, Chromosome aberrations, mitotic index
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmanın amacı kapsaisin'in insan lenfositlerinde kromozomal aberasyon analizlerinin kullanılmasıyla in-vitro koşullarda klastojenik etkilerinin belirlemektir. İnsan kan lenfosit hücreleri, lenfosit kültüründe kasaisin'in 80µM, 120µM, 160 µM ' lik dozları ile 24-48 saat etkileşime bırakıldı. Kapsaisin'in 80-120 ve 160 µM denemeleri negatif kontrol ve pozitif kontrol olarak kullanılan Mitomisin-c ile karşılaştırıldığında 24-48 saatlerde, kromozomal aberasyon sıklığında önemli derecede bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Bazı kapsaisin dozlarında (120 µM) ve pozitif kontrolde poliploidi oluşmuştur. Bütün deneme grupları, negatif kontrol ile karşılaştırıldığında 24-48 saat sonunda kapsaisin konsantrasyonuna ilaveten kromozom aberasyon sıklığında istatistiksel olarak önemli derecede bir artış göstermiştir. Ayrıca Mitomisin-C denemesi aberant hücrelerin sıklığında artışa neden olmuştur. Kromozom ve kromotid kırıkları, kardeş kromotid birleşimi ve kromotid değişimi bütün konsantrasyon denemelerinde gözlemlenmiştir. Çalışmamız sonucunda, kullandığımız kapsaisin'in 80 µM- 120 µM dozları kromozomlarda ve kromatitlerde kırıklara neden olurken, 160 µM de hücre bölünme indeksini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the in-vitro analysis of clastogenic effects of capsaicine, using chromosomal aberration analysis in human lymphocytes. Human peripheral blood lymphocyte cells were treated with 80 µM, 120 µM, 160 µM, concentrations of capsaicine for 24 h and 48 h. A significant increase in chromosomal aberration frequency was observed in all treatments of capsaicine (80, 120,160 µM) at 24 and 48 h compared with the negative control and mitomycin C (MMC, 0.3 µg/ml), which was used as a positive control. Some capsaicine concentrations (120 µM) and the positive control produced polyploidy. Statistical analysis demonstrated a significant increase in CA frequency after the addition of capsaicine concentration after 24 and 48 h, compared with the negative control, in all treatment groups.The mitomycin treatment also caused a significant increase in the frequency of aberrant cells. Chromatid and chromosome breaks, sister chromatid union and chromatid exchange were observed in all treatment concentrations. According to the results of our study, it was observed that capsaicine at doses of 80-120 µM resulted in breakage in the chromosomes and chromatids, whereas capsaicine at the dose of 160 µM reduced the cell division index.