Türkiye'nin Kuzeydoğu Anadolu bölgesinden Aedes vexans Meigen, 1830 (Diptera: Culicidae)'in doğal populasyonlarının morfometrik analizi
Morphometric analysis of natural populations of Aedes vexans Meigen,1830 (Diptera:Culicidae) from the North-East Part of Turkey
  1. Tez No: 294931
  2. Yazar: ÖZGE KUÇLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ALDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Ae. vexans, sıcaklık, geometrik morfometri, Aras Vadisi, Ae. vexans, temperature, geometric morfometrics, Aras Valley
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Türkiye'nin Aras Vadisi'nde 808-1620 m yükseklikler arasındaki farklı ekolojiksel bölgelerde bulunan Ae. vexans Meigen, 1830 (Diptera: Culicidae)'nin 4 populasyonu geleneksel ve geometrik morfometri yöntemleri kullanılarak karşılaştırıldı. Geometrik morfometri, kanatları da içeren çoğu morfolojik parametrelerde şekil ve büyüklük farklılıklarının belirlenmesi ve analizleri için kullanılan önemli ve yeni bir yöntemdir. Bu yöntemi farklı yüksekliklerden toplanan Ae. vexans'ın kanatlarındaki şekil farklılıklarını belirlemek ve analiz etmek için kullandık. Geometrik morfometri yöntemi kullanılarak elde edilen veriye göre Gödekli (808 m) ve Sürmeli (944 m) populasyonları ayrı ayrı gruplanırken, Zülfikar (848 m) ve Çilehane (1620 m) populasyonları beraber gruplandı. Populasyonların vücut büyüklüğü varyasyonunu elde etmek için ağırlık merkezi büyüklüğü verileri kullanıldı ve bu verilerin değerlendirilmesinde Kruskal-Wallis nonparametrik anlamlılık testi kullanıldı (H= 20,90297, p= 0,0001). Ağırlık merkezi büyüklüğü sonuçları Bergman Kuralı'nı desteklemedi. Populasyonlar arasında en yüksek vücut büyüklüğüne sahip bireyler 944 m yükseklikten toplanan Sürmeli bireyleri oldu. Kanat şekil varyasyonlarının geometrik morfometri ile ortaya çıkarılması dışında klasik morfometri ile çeşitli morfolojik karakterlerin ölçümleri yapıldı ve analiz edildi.
Özet (Çeviri)
Four populations of Aedes vexans Meigen occurring in different ecological subregions at altitudes between 808-1620 m in the Aras Valley of Turkey were compared using geometrics and traditional morphometric. Geometric morphometrics is a useful new tool for capturing and analyzing differences in shape and size in many morphological parameters, including wings. We have used this technique for capturing the differences in the wings of Aedes vexans collected from different altitudes. The similarity data obtained from the geometrics morphometris data showed that Gödekli (808 m) and Sürmeli (944 m) grouped seperately and Zülfikar (848 m) and Cilehane (1620 m) grouped together. Centroid sizes were used as measures of overall wing size differences among different regions in each individual of the examined species. Kruskal-Wallis was conducted to test the significance (H= 20,90297, p= 0,0001). The centroid size variations revealed in Ae. vexans does not support our hypothesis about altitude and size. Ae. vexans individuals from the region SRM (944m) has relatively bigger wings.