Meskenlerdeki elektrik tesisatlarından kaynaklanan yangınların incelenmesi ve yangın risk analizlerinin yapılması
The investigation of fire caused by electrical installation in building and carrying out fire risk analysis
  1. Tez No: 295044
  2. Yazar: MEHMET CEM ŞENGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MERDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yangın, elektrik nedenli yangın, risk analizi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışmasında Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından alınan, 01 Ocak 2005 ? 30 Kasım 2010 tarihleri arasındaki yangınlara ait raporlar bilgisayarda değerlendirilebilecek veriler hâline getirilmişlerdir. Bu veriler daha sonra Microsoft Office 2003 Home Editition Excel programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak yangınların en fazla iki numara olarak kodlanan bölgede meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu bölgede rasgele belirlenen iki mahallenin meskenlerinde, yapı bağlantı hatlarında, ana kolon tesisatlarında, meskenlerin içinde kullanılan elektrikli cihazlarda ve meskene ait elektrik tesisatlarında yangın risk analizi yapılmıştır. Bu analiz yapılırken, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odasının yayınladığı ? Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği? ve TEDAŞ Genel Müdürlüğünün yayınladığı ?Kablo Bacası Ve Enerji Odasının Ölçü ve Detayları İle Uygulama Alanlarına İlişkin Esaslar? yönetmeliklerine uygunluklar referans alınmıştır.Veriler üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde, rasgele seçilmiş bu iki mahallede bulunan meskenlerde yapı bağlantı hatlarının ve ana kolon tesisatlarının belirlenen ölçütlere uymadığı tespit edilmiştir. Meskenlerin içindeki elektrik tesisatlarında ve koruma elemanlarında - tesisat projeleri 2004 yılından önce klima, banyo şofbeni ve elektrikli ısıtıcı kullanımına göre hesaplanmadığı için- sürekli olarak sorunlarla karşılaşıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, reports of fire in 01 October 2005- 30 November 2010 that are taken from Head of department of Antalya Metropolitan municipality converted into to assessable data. Then these data evaluated by using Microsoft Office 2003 Home Editition Excel. Based on the obtained results, it was determined that maximum fires occur in the region coded as number two. In this region, two district identified randomly an then at the building of district, construction connection lines of district, rising main installations of district , electrical devices used inside of building of district, and electrical installations of residential of district, analyses of risk of fire were made. While this analysis was made, suitability to regulations of ?Electrical Interior Facilities Regulation? published by TMMOB Chamber of Electrical Engineers and principles about the measure, details and application areas of energy room published by General Directorate of TEDAS were gotten as reference.At the light of studies made on data, it is determined that at the dwellin in this two district chosen randomly, construction connection lines and rising main installations did not fit with determined standard. It was concluded that electrical installation in the dwelling and element of protection made a fuss consistently because installation projects did not compute according to using of air conditioner, water heater and electrical heater before 2004.Key Words : Fire, fire coused by electric, analysis of risk