Sır barajının farklı kuvvetli yer hareketi kayıtlarına ve rezervuar su seviyelerine göre SAP 2000 programı ile dinamik analizi
Dynamics analysis of Sır dam using SAP 2000 software subject to with different strong ground motion records and different reservoir water levels
  1. Tez No: 295043
  2. Yazar: ALİ OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSNÜ DEMİRPENÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Linear Dynamic Analysis, Sır Dam, Finite Element Method, Hydrody-namic Pressure, Westergard Approach, Reservoir, Different Strong Ground Motion, SAP 2000 Software.2011, 118 pages
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bir kemer barajın projelendirilmesinde en önemli unsur diğer baraj türlerinde olduğu gibi statik ve dinamik yüklere karşı güvenliktir. Barajların deprem gibi bir dinamik yükler altında yıkılması, ülke ekonomisine büyük zarar vereceği gibi, can ve mal kaybına da neden olacaktır.Dolayısıyla; olması muhtemel şiddetli depremlerde barajların davranışları ve yapısal bütünlüklerini koruyup koruyamayacaklarının araştırılması gerekmektedir. Son za-manlara kadar barajların deprem güvenlikleri genellikle statik analizler ile belirlenirken, günümüzde bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile, ileri dinamik yön¬temler kul-lanılarak belirlenmeye başlanmıştır. Günümüzde barajların deprem güvenliklerinin belirlenmesinde teorik ve deneysel yöntemler birlikte kullanılmaktadır.Bu nedenle; Sır barajının farklı kuvvetli yer hareketi kayıtlarına ve re¬zervuar su sevi-yelerine göre SAP 2000 programı ile lineer dinamik analizleri ya¬pılarak, söz konusu barajın deprem davranışı ortaya konulmak istenilmiştir. Ayrıca depremler hakkında bilgi verilmiş olup, baraj yerinin sismik değerlendirmesi kısaca anlatılmıştır.Sır barajının farklı rezervuar seviyelerine göre (boş, dolu, yarı dolu) üç boyutlu lineer dinamik analizi yapılmıştır. Modellemede temel; barajın sağlam kayaya inşa edilmesi ya da zayıf kayaya inşa edilmesi hallerine göre ankastre veya sabit mesnet alınmıştır. Suyun hidrodinamik etkisi Westergaard tarafından geliştirilen eklenmiş kütle yaklaşımı ile dikkate alınmıştır. Eklenmiş kütle yöntemiyle hesaplanan hidrodinamik etki ve farklı kuvvetli yer hareketleri barajın menba-mansap doğrultusunda (baraja dik olarak) etki ettirilmiştir.Sonuç olarak; bu çalışmada bilgisayar hesaplamaları, sonlu elemanlar sayısal çözümleme metodunu kullanan SAP 2000 programı ile rezervuarın boş, yarı dolu ve dolu olması durumlarına göre yapılmıştır. Yapılan analizlerin çözümleri şekiller, grafikler, ve çizelgeler halinde ortaya konulmuş ve analiz sonuçlarına göre değerlendirmeler yapılmıştır.Anahtar Kelimeler : Lineer Dinamik Analiz, Sır Barajı, Sonlu Eleman Yöntemi, Solid, Hidrodinamik Etki, Westergaard Yaklaşımı, Rezervuar, Farklı Kuvvetli Yer Hareketi, Zaman Tanım Alanında Analiz, SAP 2000 Programı2011, 118 sayfa
Özet (Çeviri)
The most significant factor in the design of arch dams as well as the other type of dams is safety against static and dynamic loads. Failure of dams due to dynamic earthquake loads causes losses of property and life and gives harm to the economy of a country.Therefore, the behavior of dams and their safety under severe earthquake loads have to be studied and investigated. Until recently, earthquake safety of dams generally had been determined by the way of pseudo-static analysis. However nowadays usage of advanced dynamic methods has been started due to advancement in computer technology, and nowadays both theoretical and experimental methods are used fort he determination of earthquake safety of the dam structures.That?s why, in this study using SAP 2000 finite eleman method software we also wanted to determine dynamic behavior of Sır dam by performing linear dynamic analysis for different strong ground motion records and different reservoir water le-vels. Moreover, was gave information about eartquakes and was accounted for seis-mic evaluation of Sır dam location shortly.In the analysis , 3-D linear dynamic analysis was performed for reservoir water levels of empty, semy empty and full respectively. Since the foundation of the dam excaveted and burned in to the rock and also side walls of the dams burned in to the valley rock abutments the foundation and the side wall are taken as fixed supports. In addition, hydrodynamic pressure of water was calculated by Westergard added mass approach formula. Finally, both the hydrodynamic pressure and eight earthquake strong ground motion at the time history upstream-downstream direction were applied on the dam for different reservoir levels.Consequently, SAP 2000 software solutions of Sır dam were given on the figures and graphics in this study . Evalutions on the stres puttern and deformations were done.