Anadolu karaçamı (Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana (Lamb.)Holmboe)'nda yerinde kök kesimlerinin fidan morfolojisi üzerindeki etkisi
The effects of root pruning on morphological characteristics of Anatolian black pine (Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana (Lamb.)Holmboe) seedlings
- Tez No: 295088
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE DELİGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anadolu karaçamı, alttan kök kesimi, seyreltme, yandan kök kesimi, fidan, Anatolian Black pine, undercutting, thinning, lateral pruning, seedling
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Eğirdir Orman Fidanlığı'nda yetiştirilen Anadolu karaçamı fidanlarında uygulanan yerinde kök kesimlerinin morfolojik özellikler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Materyal olarak, Tota orijinli fidanlar kullanılmıştır. Çalışmada bir yaşını doldurmuş fidanlarda 5 cm mesafe ile seyreltme yapıldıktan sonra kontrol dahil toplam 11 adet işlem (alttan kök kesimleri, yandan kök kesimleri ve bunların kombinasyonu) uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, yerinde kök kesimleri fidan morfolojik özellikleri üzerinde etkilidir. Kök boğazı çapı bakımından en kalın çaplı fidanlar alttan ve yandan kök kesimlerine tabi tutulmayan sadece 5 cm mesafe ile seyreltme çalışması yapılan işlemde elde edilmiştir. TS 2265/ Mart 1976 standardına göre morfolojik özellikler bakımından en kaliteli fidanlar, sadece haziran ayında bir kez alttan kök kesimi ile birlikte yandan kök kesimi uygulanan işlemden elde edilmiştir. Fidanlığın rutin uygulaması olan kontrol işleminde elde edilen fidanlar diğer işlemlere göre daha boylu olmalarına karşın, birçok morfolojik özellik bakımından daha düşük kalitelidir. Üç kez alttan kök kesimi ile birlikte yandan kök kesiminin uygulanması da fidan kalitesinin düşmesine neden olmuştur. Sonuç olarak çalışmamızda, yapay gençleştirme ve ağaçlandırma çalışmalarında kullanılacak Anadolu karaçamı fidanların daha kaliteli ve daha ekonomik bir yoldan yetiştirilmesi konusunda, Eğirdir Orman Fidanlığı'na önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of root pruning on morphological properties of Anatolian black pine seedlings that grown in the Eğirdir Forest Nursery were investigated. The seedlings that obtain from Tota provenance were used as material. In the study, the seedlings were thinned out to 5 cm apart when they are one-year-old and then total 11 treatments (undercutting, lateral root pruning and their combined) with control were applied. According to the results, root pruning was effective on the morphological properties. The thicker root collar diameter seedlings were obtained from treatment that grown with 5 cm apart unpruning. According to TS 2265/ March 1976, the best of quality seedlings were obtained from treatment that applied once lateral pruning with undercutting in June. While the seedlings from control treatments greater height than other treatments; they were poor quality from the point of view of many morphological characteristics. The treatment that applied three times lateral pruning with undercutting was low of seedling quality. As a result, be used in artificial regeneration and afforestation of Anatolian black pine seedlings growing in a way better quality and more economical were made suggestions to the Egirdir Forest Nursery