Göller yöresinde organik ve konvansiyonel yağ gülü (Rosa damascena) yetiştiriciliğinin karşılaştırmalı ekonomik analizi
Comparative economic analysis of organic and conventional oil rose (Rosa damascena) production in the lakes region
  1. Tez No: 295111
  2. Yazar: MURAT İKİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VECDİ DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yağ gülü, organik, konvansiyonel, maliyet, kâr2011, 105 sayfa, Oil rose, organic, conventional, cost, profit.2011, 105 pages
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı, Göller yöresinde organik ve konvansiyonel yağ gülü yetiştiriciliğinin karşılaştırmalı analizini yapmaktır. Araştırmanın ana materyalini Göller yöresinde gül yağı fabrikalarıyla sözleşmeli olarak organik (74) ve konvansiyonel (74) yağ gülü yetiştiriciliği yapan toplam 148 işletme ile yapılan anket çalışması ile toplanmış birincil veriler oluşturmaktadır. Kullanılan veriler 2009?2010 üretim yılına aittir. İncelenen işletmelerde üretim döneminde kullanılan iş gücü miktarı konvansiyonel üretimde 149.34 sa/da, organik üretimde ise 109.70 sa/da olarak hesaplanmıştır. Toplam iş gücü kullanımının konvansiyonel üretimde %68.21'nin, organik üretimde %57.05'nin hasat döneminde kullanıldığı belirlenmiştir. İşletmelerin gül çiçeği verimi konvansiyonel üretim için; genel ortalamada 416.63 kg/da, organik üretimde 186.94 kg/da olarak belirlenmiştir. Dekara ortalama gül çiçeği veriminin konvansiyonel üretimde, organik üretime göre %55 daha fazla olduğu, fakat gül çiçeği alım fiyatın da organik üretimde konvansiyonel üretime göre yaklaşık %50 daha fazla olduğu saptanmıştır. Araştırmada gül çiçeği üretim masrafı; konvansiyonel üretimde 1.89 TL/kg, organik üretimde 3.08 TL/kg olarak saptanmıştır. Toplam gayri safi üretim değeri; konvansiyonel üretimde 826.68 TL/da, organik üretimde 567.74 TL/da olarak belirlenmiştir. Ortalama net kâr; konvansiyonel üretimde 40.56 TL/da, organik üretimde ?8.16 TL/da olarak hesaplanmıştır. Oransal kâr; konvansiyonel üretimde 1.05, organik üretimde 0.99 olarak saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda konvansiyonel üretimin organik üretime göre nispeten daha avantajlı olduğu fakat aradaki farkın önemsiz olduğu belirlenmiştir. Yapılan değerlendirmede organik üretimin sorunlarının çözüldüğü takdirde daha avantajlı hale geleceği de gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to make comparative analysis of organic and conventional oil rose cultivation in the Lakes Region. The primary data collected by means of a survey made with 148 farmers which grow organic (74) and conventional (74) oil rose by working under an agreement with oil rose factories in the Lakes Region constitute the main material of the study. The data used belong to 2009?2010 production years. In the farmer examined, while the amount of labor force used in the production period has been calculated as 149.34 sa/da in the conventional production, it has been 109.70 sa/da in the organic production. It has been determined that while %68.21 of the total labor force has been used in the conventional production, %57.05 of it has been used in the organic production during the harvest period. Rose flower yield of farmers for the conventional production has been calculated as 416,63 kg in the overall average and as 186,94 kg in the organic production. It has been determined that the average rose flower yield in the conventional production is more than %55 compared to organic production but rose flower purchase prise in the organic production is more than %50 compared to conventional production. In the study, rose flower cost for per kg has been determined as 1.89 TL/kg in the conventonal production and as 3.08 TL/da in the organic production. Total gross production rate has been determined as 826,68 TL/da in the conventional production and as 567,74 TL/da in the organic production. The average net profit for has been calculated as 40.56 TL/da in the conventional production and as ?8.16 TL/da in the organic production. Proportional profit has been calculated as 1.05 in the conventional production and as 0.99 in the organic production. According to the results obtained, it has been determined that conventonal production is relatively more advantageous than the organic production but the difference between them is insignificant. In the evaluations made, it has been observed that if the problems of organic production is solved, it will be more advantageous.