Sezgisel algoritmalarla sınav çizelgeleme problemi çözümü
Examination timetable problem solving with heuristic algorithms
- Tez No: 295135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Genetik Algoritmalar, Zaman Çizelgeleme Problemi, Optimizasyon, Karınca Kolonisi Algoritması, Tabu Arama, Benzetimli Tavlama, Genetic Algorithm, Timetabling Problem, Optimization, Tabu Search, Ant Colony Algorithm, Simulating Annealing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmanın amacı, çizelgeleme problemlerinin tanımlanması ve bu yöntemlerle sınav çizelgeleme probleminin nasıl çözülebileceğinin incelenmesidir.Sınav programı çizelgeleme problemleri NP(Non-polinomal) zor diye adlandırılan optimizasyon problemleridir. Bu tip problemlerin her zaman tam çözümü bulunamamakta, sadece yaklaşık sonuçların elde edilmesi de yeterli olabilmektedir. Problemlerin çözümünde; matematiksel yöntemler, sayısal analiz ve sezgisel yöntemler kullanılmaktadır.Bu çalışmada sezgisel yöntemlerden, Genetik Algoritma, Karınca Kolonisi, Tabu Arama, Benzetimli Tavlama (Simulated Annealing) algoritmaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study, the scheduling problem with these methods of identification and of examination how to solve the scheduling problem is to examine.Examination problem scheduling NP (Non-polinomal) called problems are difficult. This type of complete solution of the problems has always unable, only approximate results may be sufficient to obtain. In the solution of problems, mathematical methods, numerical analysis and heuristic methods are used.In this study, heuristic methods, Genetic Algorithms, Ant Colony, Tabu Search, and Simulated Annealing algorithms have been addressed.