Antalya yağmur suyu drenaj sistemi kapasitesinin geliştirilmesi için alternatif öneriler
Alternative approaches for improving the capacity of Antalya stormwater drainage system
- Tez No: 295158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taşkın, yüzeysel akış, yağmur suyu drenaj sistemi, kirlilik.2011, 85 sayfa, Flood, surface runoff, stormwater drainage system, pollution.2011, 85 pages
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışmasında Antalya'da meydana gelen yağış olayları sonucunda sıklıkla taşkına mağruz kalan kentin mevcut yağmur suyu drenaj sistemi irdelendi. Antalya'da, Toros Dağları'nın güney eteğinde yer alması nedeniyle kış aylarında cephesel ve orografik etkilerin birleşmesiyle, uzun süreli ve şiddetli yağışlar oluşur.Bazen bir günde 200 mm'yi aşan yağış düşer. Kısa sürede etkili olan bu yağışlar, bilhassa tarım ürünlerine büyük zarar verir. Sel olayı günlük çok şiddetli sağanak yağışlardan sonra gözlenebildiği gibi ayrıca, günlerce devam eden normal yağışlardan sonra da, geciken taşkınlar şeklinde de etkili olmaktadır. Bazen yağışla birlikte, hızı 60 m/s yi aşan kuvvetli fırtınaların da etkili olmasıyla, sera alanlarında önemli hasarlar meydana gelir. Tüm bu etkenler gözönüne alınarak mevcut sistemin geliştirilmesi için alternatif çözüm önerileri sunulurken bölgenin taşkınlardan daha az etkilenmesi hedeflendi.Kentin gelişimine paralel olarak yüzeysel akışa geçen yağmur suyu miktarının artması, mevcut doğal drenaj yapısını güçlendirecek ilave drenaj altyapı hatlarının yapımını gerektirmiştir. Önerilen alternatif çözümler ile yağmur suyunun toplanarak güvenli bir şekilde denize ya da bekletme havuzlarına aktarılması planlanmıştır.Tez çalışmasında önerilen alternatifler uygulandığı takdirde her yağış sonrasında değeri milyonlarca lirayı bulan taşkın zararlarının önüne geçilecek, çevresel kirlilik en aza indirilecek ve kentin genelinde can ve mal kayıplarında önemli ölçüde azalma meydana gelecektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the existing stormwater drainage system of Antalya investigated during ordinary heavy rainfall events. Antalya, located on the southern part of the Taurus mountain, is being suffered from the intense rainfall events. The wheather fronts coming from the Mediterranean sea are interrupted by abruptly rising Taurous mountain. Orographic rainfall occur on the southern slopes of the Taurus Mountains. The amount of daily rainfall sometimes exceeds 200 mm with the frontal and orographic rainfalls. This rainfall, which can be characterised as short and effective, causes significant damages on agricultural products. Floods occur after immensely severe daily rainfall as well as after normal rainfall continuing through days leading to delayed partial (local) flooding. The rainfall?s effect combined with the strong winds (storm), which sometimes measures above 30 m/s causes an enormous damage in the green house fields and increases the extent of the damage. Considering all these effects, it is being aimed to offer alternative approaches for improving the capacity of existing drainage system of Antalya for minimising the catastrophic damage caused by flood.In parallel with city?s development amount of surface runoff increases, and this necessitates construction of extra drainage systems for improving the existing infrastructure. With the alternative approaches, stormwater will be collected safely from surface runoff to sea drainage or will be headed to the detention ponds.If the approaches in this study implemented, flood harms that costs millions for the public budget would be prevented, environmental pollution would be minimised and loss of lives and goods would be significantly decreased.