Karayolu üstyapılarında buzlanmayla mücadelede ısıtılmış agrega kullanımı
Use of heated aggregate in contestation against icing of highway pavements
- Tez No: 295188
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karayolu, buzlanma, kar, pomza, kimyasal, aşındırıcı, Highway, ıcing, snow, pumice, chemicals, abrasive
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, karayollarında, kış mevsiminde kar yağışından dolayı oluşan kar ve buzlanma ile mücadele yöntemleri incelenmiştir. Bu yöntemler, buz çözücüler, buzlanmayı önleyiciler ve aşındırıcılar olarak üç başlık altında incelenmiştir. Bu yöntemlerde kullanılan kimyasalların ve aşındırıcıların kullanım yöntemleri, depolama ihtiyaçları ve çevre etkilerinden bahsedilmiştir. Ayrıca kar ve buzlanma ile mücadele ile ilgili geliştirilen yeni teknolojilerden de bahsedilmiştir.Buzlanma ile mücadelede kullanılan kimyasal ve aşındırıcıların pek çok olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle buzlanma ile mücadele yapılabilmekte, ancak sonrasında pek çok olumsuzluk ve yüksek bakım onarım maliyetleri oluşmaktadır. Ayrıca bu malzemelerin çevreye zararları da göz ardı edilemeyecek boyutlardadır. Bu nedenle, buzlanma ile mücadelede kullanılan malzemeler kadar etkili, ucuz, yola ve çevreye zararı olmayan bir malzemenin bulunması ekonomi ve doğal çevre açısından çok yararlı olacaktır. Yapılan çalışmada, ülkemizde oldukça bol bulunan pomzanın ısıtılarak buzlanma ile mücadelede kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla Isparta-Karakaya pomzası ve karayollarında aşındırıcı malzeme olarak kullanılan kum üzerinde ısıtılarak aşındırma ile buz eritme deneyleri yapılmıştır. Karşılaştırma yapabilmek amacıyla sodyum klorür ve kalsiyum klorürün de buz eritme deneyleri yapılmıştır.Sonuç olarak, ısıtılmış pomzanın kimyasallardan da, kumdan da daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the roads were examined for snow and ice control methods due to snow in the winter. These methods were examined under three headings as anti-icing, de-icing and abrasives. Methods of use, storage requirements and environmental impacts were discussed of chemicals and abrasives used in these methods. In addition, also new technologies about contestation icing were mentioned.There are many negative effects of chemicals and abrasives used for combating icing. Therefore, contestation can be made with icing, however after this process a lot of negativeness, high maintenance and repair costs occur. In addition, these materials? damages to environment cannot be ignored. Therefore, by discovering a material that is as effective, inexpensive, and not harmful to road and natural environment as any other material used in this process, will be very beneficial for economy and natural environment. In this study, it was investigated using of heated pumice commonly found in Turkey, for contestation with icing. For this purpose, pumice from Isparta Karakaya heated over the sand that is used as abrasive on highways used for contestation with icing experiment. In order to compare, over the sodium chloride and calcium chloride tests were carried out on the ice melting.As a results, heated pumice gave better results than, in both the chemicals and heated sand.