Kurşun iyonlarının kesikli adsorpsiyon prosesi ile gideriminin cevap yüzey yöntemiyle optimizasyonu
Optimization of removal of lead ions by batch adsorption process w?th response surface methodogy
- Tez No: 295192
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL YILDIZ YİĞİTARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: kurşun, adsorpsiyon, mordenit, optimizasyon, izoterm, kinetik, lead, adsorption, mordenite, optimization, isotherm, kinetic
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, düşük konsantrasyonlarda zehirleyici özelliği olan kurşunun, mordenit kullanılarak sulu çözeltilerden adsorpsiyon prosesi ile gideriminin optimizasyonu gerçekleştirilmiş ve iyon değiştirici mordenit zeolitinin sulu çözeltilerden kurşun iyonlarını uzaklaştırma kapasitesinin belirlenmesi üzerinde çalışılmıştır. Deneysel çalışmada 1.6-2.0 mm boyutundaki zeolit kullanılmış ve kurşun giderme verimleri saptanmıştır. Optimizasyon, kesikli deney düzeneğinde, farklı adsorpsiyon süreleri, farklı kurşun konsantrasyonları ve sıcaklıklarda çalışılarak gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışma sonucunda 87.15 dk bekleme süresinde, 10.0 mg/L konsantrasyonda ve 49.91 0C sıcaklıkta kurşun giderme verimi % 84.0085 olmuştur. Kurşun adsorpsiyonu deneysel sonuçlarına, Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson ve Toth izotermleri uygulanarak değerlendirilmiştir. Kurşun adsorpsiyon verileri en iyi Freundlich izotermine uygunluk göstermektedir. Çalışma kapsamında kurşunun zeolitle adsorpsiyonu için kinetik çalışmalar ayrı yapılmış ve kurşun adsorpsiyonunun `4.4' derece reaksiyon kinetiğine daha uygun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the optimization of removal of lead which is toxic or poisonous at low concentrations from aqueous solutions by adsorption process using mordenite was realized, and the determination of the lead ion removal capacity of ion-exchangeable mordenite type zeolite was studied. 1.6-2.0 mm sized zeolites were used in the experiments and lead removal yields were determined. Optimization was obtained by working with batch experimental conditions under different adsoription time durations, different mixing rates, different lead concentrations, and different temperatures. At the end of the experimental study, 84.0085 % lead removal was obtained at 49.91 0C temperature in 87.15 minute when the lead concentration was 10.0 mg/L. Experimental results were evaluated by applying Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson, and Toth isotherms. It was found that lead adsorption data were best suitable to the Freundlich isotherm. In the concept of the research, kinetic invstigations were also realized for the adsorption of lead by zeolite and it was found that reaction kinetic was `4.4? st-order.