Tekstil elyaflarının hava akımında hareketlerinin incelenmesi
Investigation of textile fibres movements in air draft
  1. Tez No: 295228
  2. Yazar: DUYGU ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GABİL ABDULLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil elyafı, hava akımı, Vortex iplik eğirme sistemi2011, 82 sayfa, Textile fiber, air draft, Vortex yarn spinning system2011, 82 pages
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, hava akımında elyaf hareketlerinin incelenmesi üzerine bir araştırma yapılmıştır. Tekstil proseslerinde havanın geniş bir kullanım alanı vardır. Yüksek hızlı hava akımının kullanımı ise iplik üretim teknolojilerinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu çalışma hava-lif etkileşimlerini temel alan bir çalışmadır.Yapılan literatür taramaları sonucunda tekstil elyaflarının hava akımında hareketlerinin incelenmesi amacıyla özel bir deney düzeneği tasarlanmıştır. Tasarlanarak imalatı yapılan deney düzeneğinde elyafların enjektör çıkışında ve hava kanalı içerisinde tutumları gözlenmiştir.Gözlemler sonucunda hava akımında elyafların tek tek birbirini takip ederek hava akımında paralel bir şekilde ilerledikleri gözlenmiştir. Hava akımında liflerin tek tek uçuş hareketi yapmaları sonucunda hava akımı ile elyaflara çekim verilmesinin mümkün olduğunu gözlenmiştir.Süleyman Demirel Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümünde tasarlanan deney düzeneği, gelecek çalışmalarda yüksek hızlı hava jetli eğirme sistemlerinde mekanik çekim sistemi yerine hava akımlı çekim sistemlerinin kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study was performed, the investigation of fiber movements in air draft. In textile processes there is an expansive uses of air. Also uses of high speed air draft is important in yarn spinning technologies. This study is based on air-fiber interactions.The special experimental mechanism was designed to examination the fiber movements in air draft after the literature works. Fiber movements was observed at injector-out and inside the air channel in experimental mechanism.Observations have shown that the individual fibers followed each other as paralel in air flow. As a result of individual fiber movements, this shown that fibers can be drawn without any mechanic system by air draft.The experimental mechanism which was design in Textile Engineering Department of Süleyman Demirel University, is intended to use air flow drawing instead of mechanic drawing in air-jet spinning systems in future works