Yeşilhisar-Araplı (Kapadokya volkanik provensi/KVP) ve çevresindeki neojen yaşlı piroklastik ve epiklastik serilerin jeolojisi
Geological and mineralogical investigation of neogene siliciclastic successions of yeşilhisar-arapli areas (Cappadocian volcanic province, CVP)
- Tez No: 295491
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEREF KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: KVP, paleotoprak, kil mineralleri, simektit, paleoiklim, KVP, paleosoil, clay minerals, smectite, paleoclimate
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, Kapadokya Volkanik Provensi (KVP) GD'sinin Neojen serilerinin kil mineralojisi, sediman-paleosollerin kaynağı ve paleoiklim değişimi incelenmiştir. Bu amaçla Araplı-1, Araplı-2, Erdemli ve Akköy yörelerinden paleotoprak ve kil örnekleri toplanmıştır. Bunların niteliklerinin ve niceliklerinin belirlenmesi için örnekler, yapılacak spektroskopik ölçümün cinsine göre gerekli işlemlerden geçirilerek ölçüme hazırlanmış, bu örneklerin ince kesit, tane boyu, XRD, XRF-ICP ölçümleri yapılmıştır. Bu ölçümlerden elde edilen verilerin analizleri yapılarak bölgeye ait sedimanların içerdikleri mineral cinsleri, dağılımları, kimyasal bileşenler ve eser elementlerin miktarları bulunmuştur. Bu veriler ile paleoiklim değişimleri ortaya konulmuştur. Sonuç olarak;1) Smektit, klorit, kaolen, illit, feldispat, kuvars, opal CT, amfibolit, serpantin, talk gibi minerallerin 4 profildeki dağılımları belirlenmiştir. Profildeki mineral dağılımlarına göre paleotoprak seviyelerinin heterojen bir yapı sundukları gözlenmiştir.2) Smektit mineralinin bulunduğu paleotoprak seviyeleri kurak devirleri; kaolenit, amorf madde birikimleri, akarsu ve çamur akma seviyeleri nemli evreleri temsil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a study has been carried out on clay mineralogy of Neogene sequences of Cappadocian Volcanic Provence (CVP, Central Anatolia): Source of sedment-paleosoils and paeoclimatic variations. For this purpose, paleosoil and clay samples have been collected from various areas in the Central Anatolia. These include :Araplı-1, Araplı-2, Erdemli, Akköy. To determine the qualities and quantities of these samples, they were prepared for the measurement by applying the necessary processes depending on the type of the spectroscopic measurement which would be applied to the sample. Then, petrographic thin section examination, grain size analysis, XRD, XRF-ICP study of these samples were carried out. By analysis of data acquired from the analysis listed above, mineral contents, their major and trace element composition of samples of the Project area were determined. Their interrelation with paleoclimate was also specified. Following conclusions were drawn based on the available data:1) Distribution of minerals including smectite, chlorite, kaolinite, illite, feldspar, quartz, opal-CT, amphibole, serpentine, talc were determined for the studied 4 profiles. Based on mineral distribution, paleosoil horizons were found to present nonhomogeneous distribution.2) Paleosoil horizons containing smectite, chlorite most propably represent dry periods. Whereas, kaolinite, diatomite fluvial sedimentary levels and mud-debris flows account for humid periods.