Computer aided investigation of non ideal situations of linear circuits containing periodically operated swiches; aplications to switched-capacitor networks
Peryodik olarak çalışan anahtarlar içeren lineer devrelerin ideal olmayan durumlarının incelenmesi; anahtarlanmış kapasitör devrelerinde uygulamalar
- Tez No: 29553
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF NACAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: periodically operated switches, ideal and nonideal switched-capacitor networks. IV
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
ÖZET PERYODIK OLARAK ÇALIŞAN ANAHTARLAR İÇEREN LİNEER DEVRELERİN İDEAL OLMAYAN DURUMLARININ İNCELENMESİ; ANAHTARLANMIŞ KAPASİTOR DEVRELERİNDE UYGULAMALAR KILCI TALAT Doktora Tezi, E. E. Müh. Böl., Gaziantep Üniversitesi Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Muhammet Koksal Y. Doç. Dr. Arif Nacaroglu Eylül 1993, 206 Sayfa Bu tezde, peryodik olarak çalışan anahtarlar (POÇA) içeren lineer devrelerin bilgisayar yardımıyla analizi için komple bir yöntem sunulmuş, anahtar lanmış kapasitör devrel erindeki ideal olmayan durumların incelenmesi uygulamaları ele alınmıştır. Temel denklemin katsayı matrisleri, bilgisayar programına, SCMAIN, bağlantı noktaları arasındaki devre elemanlarının tiplerini ve uç denklemlerini vererek, otomatik olarak elde edilmiştir. Program, analiz için gerekli tüm denklemleri, yani durum, çıkış ve anahtarlama denklemlerini, türetir. Buna ilaveten, çözüm sonuçları hem vzaman domeyinde hem de genelleştirilmiş faz transfer fonksiyonu şeklinde ifade edilmiştir. Bu matristen, orijinal olarak zamanla değişen sistem fonksiyonu şeklinde genel bir transfer fonksiyonu türetilmiştir. Anahtarlanmış kapasitör devreleri için elde edilmiş teorik sonuçların; en geniş kapsamlı analiz için genelleştirilmesi diğer bir yenilik olarak gözükmektedir. Bu çalışmada, anahtarlanmış kapasitör devrelerinin performasının hesabı için önerilen metodun ideal olan devre elemanları kadar ideal olmayan devre elemanları için de genel bir metod olduğu gösterilmiştir. Metod, mevcut olan veya daha sonra ortaya çıkacak ideal olmayan durumların hesaplanmasında kullanılabilmesi ile diğerlerinden üstündür. Anahtarlanmiş kapasitör devrelerinin bilgisayar analizi, sistem karakteristikleri hakkında teorik bir yargıya varılmasına ve bunların geliştirilmesine imkan sağlamaktadır. Böylece düzeltmeler esnasinda deneysel devrelerin zarar görme riskinin ortadan kaldırılacağı düşünülmüştür. Anahtar kelimler: peryodik olarak çalışan anahtarlar, ideal ve ideal olmayan anahtarlanmiş kapasitör devreleri. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED INVESTIGATION OF NONIDEAL SITUATIONS OP LINEAR CIRCUITS CONTAINING PERIODICALLY OPERATED SWITCHES; APPLICATIONS TO SWITCHED-CAPACITOR NETWORKS KILCI, TALAT Ph. D. in E. E. E., university of Gaziantep Supervisors: Prof. Dr. Muhammet KOKSAL Asst.Prof.Dr. Arif NACAROGLU September 1993, 206 Pages In this thesis, a complete and general technique is presented for computer-aided analysis of linear circuits containing periodically operated switches (POS) considering the applications to switched-capacitor networks for investigation of nonideal situations. Specifying types and terminal equations of the circuit components as well as the nodes to which they are connected, as input data to the computer program, SCMAIN; the coefficient matrices of the fundamental equation are automatically constructed. The program formulates all the necessary equations for the analysis namely the state, moutput and switching equation. In addition, the solution results are expressed in time domain as well as in the form of generalized-phase-transfer matrix. From this matrix, an overall transfer function which is originally defined on the base of the time-varying system function, is derived. The modification of the theoretical results obtained for switched-capacitor networks to include a larger class of switched-capacitor networks appears as an another contribution. In this work, it is shown that the suggested method is a generalized procedure for computing the performance of switched-capacitor network with ideal circuit components as well as with nonideal circuit components. It is superior to earlier methods because it takes into account all considered and undefined nonidealities. Computer analysis of switched-capacitor networks allows excellent prediction of system characteristics to be judged and modified theoretically. Failures and causes along with necessary corrections can be considered without the risk of destructive failure of experimental equipment.