Heteropoli asit içerikli MCM-41 ve MCM-48 türü katalizörler
Heteropoly acid incorporated MCM-41 and MCM-48 type catalysts
- Tez No: 295575
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM GÜÇBİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: MCM-41, MCM-48, Heteropoli Asit, Hidrotermal Sentez, Oda Sıcaklığında Sentez, Mikrodalga Sentezi, MCM-41, MCM-48, Heteropoly Acid, Hydrothermal Synthesis, Room Temperature Synthesis, Microwave Synthesis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma kapsamında MCM-41 ve MCM-48 türü mezo gözenekli destek malzemeleri Hidrotermal Sentez (HTS), Oda Sıcaklığında Sentez (OSS) ve MikroDalga Sentezi (MDS) olmak üzere üç farklı metotla sentezlenmiş ve bu malzemelere metanol çözeltilerinde yaş emdirme metodu ile ağırlıkça %10-40 aralığında tungstofosforik asit (TPA) eklenmiştir. Üretilen tüm katalizörler XRD, BET, SEM ve EDS metotları ile karakterize edilmiş ve karakterizasyon sonuçları incelenerek, farklı sentez metotlarının katalizörlerin fiziksel özellikleri üzerindeki etkileri belirlenmiştir.Yapılan çalışmada, OSS ve MDS metotları ile üretilen MCM-41 türü katalizörlerin ve MDS metodu ile üretilen MCM-48 türü katalizörlerin düzenli kristal yapılarına, yüksek BET yüzey alanlarına, dar mezo gözenek dağılımlarına ve yüksek BJH gözenek hacimlerine sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca, bu katalizörler için, yüklenen asidin ortalama gözenek çaplarını etkilemediği görülmüştür, bu nedenle katalitik uygulamalarda daha başarılı olacakları beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the content of this study, MCM-41 and MCM-48 type mesoporous support materials were synthesized by three different methods, namely, Hydrothermal Synthesis (HTS), Room Temperature Synthesis (RTS) and MicroWave Synthesis (MWS) methods and tungstophosphoric acid (TPA) in the range of 10-40 wt% was incorporated into the as-synthesized materials by the wet impregnation method in methanol solutions. All produced catalysts were characterized by the XRD, BET, SEM and EDS methods and the effects of the different synthesis methods on the physical properties of catalysts were determined by investigating the characterization results.In this study, the MCM-41 catalysts produced by RTS and MWS methods and the MCM-48 catalysts produced by the MWS method were found to have regular crystalline structures, high BET surface areas, narrow pore size distributions in the mesopore range and high BJH pore volumes. In addition, for these catalysts, it was seen that acid incorporation did not decrease the average pore sizes, thus these catalysts are expected to be more successful in catalytic applications.