Image data compression using spetial techniques
Uzaysal yöntem kullanarak görüntü verisi sıkıştırması
  1. Tez No: 29560
  2. Yazar: AKIN TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK D. YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü Sıkıştırması, Türevsel Bilgi Kodlamalı Modülasyon, Tahmin Edilebilir Düzenleme ve Doğrusal Yaklaşım, Image Compression, Differential Pulse Code Modulation, Predictive Ordering and Linear Approximation
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz UZAYSAL YÖNTEM KULLANARAK GÖRÜNTÜ VERİSİ SIKIŞTIRMASI TÜRK, Akın Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melek D. YÜCEL Ocak, 1993, 65 sayfa. Bu tezde görüntü bilgi sıkıştırması çeşitli bit oranları ve değişik teknikler kullanılarak açıklanmış ve tamamlanmıştır. Görüntü sıkıştırması, tahmin edilebilir düzenleme ve doğrusal yaklaşım, türevsel bilgi kodlamalı modülasyon (TBKM), çıkışı otoregresif ve kayan ortalamalı otoregresif uyarlanabilir katsayılı TBKM, teknikleri ile gerçekleştirilmiştir. Sistem performansı, ortalama mutlak hata, ortalama karesel hata, sinyalin gürültüye oranı ile ölçülmüştür. Ayrıca performans hakkında öznel çıkarımlarda da bulunulmuştur. En iyi sonuçların her görüntü elemanının 1 bit oranında gösteriminde otoregresif kayan ortalamalı çıkış veren TBKM tekniği, her görüntü elemanının 2 ve 3bit oranında gösteriminde tahmin edilebilir düzenleme ve doğrusal yaklaşım metodu ile olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMAGE DATA COMPRESSION USING SPATIAL TECHNIQUES TÜRK, Akın M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek D. YÜCEL January, 1993, 65 pages. In this thesis image data compression at various bit rates with different techniques is described and implemented. Image compression is achieved through: Predictive Ordering and Linear Approximation (POLA), Differential Pulse Code Modulation (DPCM), and adaptive DPCM which generate autoregressive and autoregressive moving average outputs. The system performance is evaluated objectively by mean absolute error, mean square error and signal to noise ratio measures. Subjective remarks are included for the processed images. It is observed that, at the rate of 1 bits per picture element (bpp), the best reconstructed image is mby DPCM technique which generates autoregressive moving average output. At the rates of 2 bpp and 3 bpp the best reconstructed images use the technique of POLA.