Computation of steady-state responses of periodically excited nonlinear systems by extended spectral analysis method
Peryodik olarak uyarılmış lineer olmayan sistemlerin peryodik çözümlerinin genişletilmiş spektral analiz yöntemleriyle hesaplanması
  1. Tez No: 29562
  2. Yazar: GÜLAY TOHUMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET KÖKSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genişletilmiş spektral analiz, Spektral domeyn, Spektral matris, Spektral vektör, Lineer olmayan sistemler, Peryodik çözümler, Extended spectral analysis, Spectral domain, Spectral matrix, Spectral vector, Nonlinear systems, Periodic solutions. Science
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
oz PERYODIK OLARAK UYARILMIŞ LİNEER OLMAYAN SİSTEMLERİN PERYODİK ÇÖZÜMLERİNİN GENİŞLETİLMİŞ SPEKTRAL ANALİZ YÖNTEMİYLE HESAPLANMASI TOHUMO?LU, Gülay Doktora Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muhammet KOKSAL Ocak, 1993, 208 sayfa. Lineer olmayan periyodik sistemlerin bilgisayar yardımıyla çözümü için yeni bir spektral domeyn metodu geliştirilmiştir. Önerilen algoritma ile lineer olmayan bir devrenin peryodik çözümünü bulmak için, önce devrenin lineer kısmı çıkartılmış ve kompleks frekans domeyninde hibrid gösterimi elde edilmiştir. Daha sonra bu gösterim spektral vektörler ve matrisler kullanılarak spektral domeyne dönüştürülmüştür. Bağımsız uç değişkenlerinin her değeri için, lineer olmayan kısmı oluşturan elemanların tanım denklemleri de spektral domeynde formüle edilmiştir. Böylece, başlangıçta peryodik olarak değişen lineer devreler için kullanılmış olan spektral analiz yöntemi lineer olmayan devrelere de genelleştirilmiştir. Sonra -v-lineer ve lineer olmayan kısımlara ait devre denklemleri birbiri peşisıra spektral domeynde çözülerek, tüm lineer olmayan devrenin kalıcı peryodik çözümüne iteratif olarak yaklaşılmıştır. Değişik metodların sonuçları genişletilmiş spektral analiz metodu ile karşılaştırılmıştır. Önerilen algoritma nın bazı özel durumlarda aksamasina ragmen, bu algoritmanın birçok durumda lineer olmayan sistemlerin peryodik kalıcı çözümlerini bulmak için etkili bir analiz aracı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTATION OF STEADY-STATE RESPONSES OF PERIODICALLY EXCITED NONLINEAR SYSTEMS BY EXTENDED SPECTRAL ANALYSIS METHOD TOHUMO?LU, Gülay Ph. D. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Muhammet KOKSAL January, 1993, 208 pages. A new spectral domain method for the computer-aided solution of nonlinear periodic systems has been developed. To obtain the periodic steady-state solution of a nonlinear network by the offered computer algorithm, first of all its linear part is extracted and the hybrid representation of it is obtained in the complex freguency domain. In the following step, this representation is transformed into the spectral domain in terms of spectral vectors and spectral matrices. Element behaviour eguations of the components composing the nonlinear part are also formulated in the spectral domain for each set of independent terminal variables, hence the spectral analysis originally derived for periodically time varying linear networks is extended for nonlinear networks as well. Then solving network -iii-equations of linear and nonlinear parts successively in the spectral domain, the steady-state periodic solution of the whole nonlinear network is reached by an iterative approach. Comparison of the results of different methods with the extended spectral analysis method is also done. It is shown that although the suggested algorithm diverges in some peculiar cases, it supplies an efficient tool of analysis to find the periodic steady-state solutions of nonlinear systems in many cases.