Türkiye'de kent planlaması ile değişen konut üretim sürecinin incelenmesi: Amasya örneği
The examination of housing production transition phases happened along with urban planning developments in Turkey and the Amasya city case
- Tez No: 295638
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANDAN ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Amasya, kentsel gelişme, konut üretimi, Amasya, urban growth, housing production
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Kent; doğal çevre, insan ve onun etkinliklerinden oluşan organize bir yerleşim birimidir. Kentin varlığı ve gelişme süreci, daha çok doğal çevre bileşenlerinin sağladığı olanaklara bağlıdır. Bununla birlikte, kentsel gelişim ve kentsel büyümede tarihsel ve kültürel etkenlerin de rolü vardır.Geçmişten bu yana Türkiye'deki gelişmeleri tanımlayan mekânsal süreçlerin bir bütün içinde incelenmesi bugünkü kentsel ve bölgesel yapının ve gelecekteki gelişmelerin belirlenmesi açısından son derece önemlidir. Cumhuriyet öncesi dönemden başlayarak Türkiye'de önemli bir tartışma kanalı oluşturan mekânsal süreçlerin değişimi, zaman içinde oldukça farklılaşmıştır. Kent merkezleri zamanla eski önemlerini yitirmeye başlamış, kent çeperlerine doğru gelişimini sürdürmüştür. Kentler gelişirken, konut üretim süreçleri ve üretici aktörler de değişim göstermiştir.Bu çalışmada, mekânsal değişim süreçlerine yönelik tartışmalar ve bu tartışmalara katkı sağlayan araştırmalar incelenerek öncelikle Türkiye'nin 19.yy'ın ikinci yarısından 1980 sonrasına uzanan kentsel gelişimi, dönemlere ayrılarak ele alınmış, aynı dönemler içinde konut üretimindeki farklılaşmalar üzerinde durulmuştur. Türkiye'de yaşanan kentsel gelişim ile değişen konut üretim sürecinin, örnek alan olarak seçilen Amasya'nın yaşadığı dönüşümde etkileri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A city usually consists of natural, built, social environment together with administrative functions. A city?s existence and growth process depends on mostly the facilities provided by its surrounding environment. Yet, historical and cultural factors are also vital for the development and growth of a city.It is so crucial to analyze turkey?s spatial development phases as a whole in order to identify current regional and urban structure and designate forthcoming development. Spatial development transitions created important debates subjects ever since pre-republic period in turkey, and these development transitions differentiated in due course. In course of time city center has lost its attractiveness and importance on the contrary urban sprawl increased. In addition, while cities have been growing, housing production process and producers have changed.This study, in particular covers urbanisation by parting phase by phase beginning from the second half of 19th century to 1980?ies. Spatial development phases and contributing arguments are analyzed and differentiating housing practices are also studied. The city of Amasya is selected to demonstrate the effects of differentiation in housing production over time by the cause of the urban growth turkey has experienced.