Flicker disturbance caused by fluctuating loads in power systems
Elektrik sistemindeki gerilim dalgalanmalarının sebeb olduğu fliker bozucusu
- Tez No: 29567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: fliker, f likermetre, gerilim dalgalanmaları, flicker, f lickermeter, voltage fluctuation
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZ elektrik sistemindeki gerilim dalgalanmalarının sebep olduğu fliker bozucusu SAMSA, Süleyman Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nevzat ÖZAY Eylül 1993, 116 sayfa Bu çalışmada, elektrik sistemindeki gerilim dalgalanmalarının sebep olduğu ve ışık parıltısındaki dalgalanmaların insan üzerindeki etkisi demek olan fliker konusu incelenmiştir. Fliker in teorik olarak belirlenmesi, ölçülmesi ve değerlendirilmesi, bu konuda çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşların yaptığı çalışmalar ışığında detaylı olarak anlatılmıştır. Standart f likermetrenin EMTP-TACS modeli geliştirilerek, flikerin en büyük sebebi olan ark fırınlarının sebep olabileceği fliker seviyesi tahmin edilmeye çalışılmıştır. SVC için dinamik bir model oluşturularak, ark fırınları seri reaktör ve SVC ile kullanıldığında flikerin hangi oranda azalacağı saptanmıştır. Son olarak elektrik sistemlerinde flikerin nasıl koordine edileceği açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLICKER DISTURBANCE CAUSED BY FLUCTUATING LOADS IN POWER SYSTEMS SAMSA, Süleyman M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nevzat ÖZAY September, 1993, 116 pages This study is intended to describe the lighting flicker caused by power system voltage fluctuations. The present knowledge about the subject regarding measurement, evaluation and prediction methods is presented in detail. A EMPT-TACS study is carried out; by developing the model of flickermeter based on the standardized flickermeter, to allow predictable flicker level caused by arc furnace as the most severe flicker producing load, mitigative effects of series reactor and SVC are observed by model i zat i on of SVC with a relevant control system and arc furnace behavior. Lastly, some principles which may be used as a basis for the regulations concerning the limitation of flicker disturbances that loads may cause in public electricity supply system are outlined. m