Determination of radiation patterns of arbitrary edged paraboloidal reflectors by using the physical-optics and the uniform geometrical theory of diffraction
Rastgele kenarlı paraboloid yansıtıcıların fiziksel optik ve kırımının tekdüzen geometrik teorisi ile ışınım örtüsünün saptanması
  1. Tez No: 29566
  2. Yazar: İSMAİL HAKKI BATUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN MERİH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rastgele Kenarlı Paraboloid Yansıtıcı, Işınım Örtüsü, Fizksel Optik, Kırınımın Tekdüzen Geometrik Teorisi, Arbitrary Edged Paraboloid Reflector, Radiation Pattern, Physical- Optics, Uniform Geometrical Theory of Diffraction
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz RASTGELE KENARLI PARABOLOID YANSITICILARIN FİZİKSEL OPTİK VE KIRINIMIN TEKDÜZEN GEOMETRİK TEORİSİ İLE IŞINIM ÖRTÜSÜNÜN SAPTANMASI BATUM, İsmaü Hakkı Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yönetmeni: Doç.Dr. Osman Merih BÜYÜKDURA Ağustos 1993, 103 Sayfa Bu tezde, belirtilen bir besleme anteni'nin aydınlattığı rastgele kenarlı paraboloid yansıtıcının ışınım örtüsünün elde edilmesinde gerekli yüksek frekans teknikleri, birleştirme çalışmaları yerine getirilerek kullanılmıştır. Ana demet ve birkaç yan dilmik gölge sınırına kadar Fiziksel-Optik ile elde edilirken özellikle gölge sınırında ve sonrasında olan uzak yan dilmikler ise Krnnımm Tekdüzen Geometrik Teorisi ile elde edilmiştir. Tekniklerin bilgisayar uygulaması FORTRAN programlama dili kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Nümerik sonuçlar GRAPHER adlı paket programı ile çizilmiştir. Sonuçlar literatür ile karşılaştırılmış ve bu birleştirmenin uygunluğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF RADIATION PATTERNS OF ARBITRARY EDGED PARABOLOIDAL REFLECTORS BY USING THE PHYSICAL-OPTICS AND THE UNIFORM GEOMETRICAL THEORY OF DIFFRACTION BATUM, Ismail Hakb M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Osman Merih BÜYÜKDURA August 1993, 103 Pages In this thesis, essential high-frequency techniques are used to evaluate the radiation pattern of an arbitrary edged paraboloid reflector illuminated by the specified feed antenna by performing combinative study. The main beam and first few side lobes up to the shadow boundary are obtained by the Physical-Optics method whereas the far away side lobes which are especially after shadow boundary are obtained by the Uniform Geometrical Theory of Diffraction. The computer applications of the techniques are implemented by using FORTRAN programming language. The numerical results are sketched by the pocket program GRAPHER. Then the results are compared with the literature and the accuracy of this combination is demonstrated.