Telsiz örgü ağlarda WPS tabanlı güvenli kurulum ve dağıtık yönetim sistemi tasarlanması ve gerçeklenmesi
Design and implementation of WPS based secure setup and distributed management system for wireless mesh networks
  1. Tez No: 295674
  2. Yazar: GÜRSEL MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. GÖKHAN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Telsiz örgü ağı, WPS, dağıtık ayar yönetimi, Wireless mesh networks, WPS, distributed configuration management
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Günümüzde telsiz ağlar bir çok alanda kullanım bulmaya başlamıştır. Bu arada telsiz ağlar teknolojisi kullanıcıların ihtiyaçlarına ve yaşadıkları zorluklara göre geliştirilmeye devam etmektedir. Bu tez çalışmasında kapsama alanı arttırımı ve güvenlik ayarları kurulumu konusunda bir çalışma yürütülmüştür. Bu çalışma sonucunda telsiz ağların kapsama alanını arttırmada kullanılan telsiz örgü ağlarının kurulumu ve dağıtık olarak ayarlanması konusunda bireysel kullanıcıların yaşadıkları zorlukları aşmak amacıyla güvenli bir yöntem tasarlanmış ve gerçeklenmiştir.Tasarlanan yöntem veri alış verişinde bireysel kullanım alanlarında güvenli ve kolay kurulum için tanımlanmış olan WPS tanımlamasını temel alır. Bu sayede sıradan bir bilgisayar kullanıcısının bile erişim noktaları üzerinde kurulum düğmelerine basmak suretiyle güvenli bir örgü ağı kurarak telsiz ağ kapsama alanını genişletmesine olanak sağlar. Ayrıca telsiz ağ ayarları ile ilgili bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğunda kullanıcının örgü ağını oluşturan cihazlardan herhangi birinin yönetim arayüzünde bu değişikliği yapması yeterlidir. Yapılan değişiklik örgü ağının diğer üyelerine telsiz ağ üzerinden güvenli ve otomatik olarak aktarılıp örgü ağı yeni ayarlarıyla çalışmaya başlar.
Özet (Çeviri)
Wireless local area networks has become ubiqitous in the last few years. Wireless local area networking technology is still under development according to the new demands and issues reported by users. In this thesis, coverage extension and security settings setup have been studied. As a result, a new, secure method was designed that addresses the difficulties of wireless mesh network setup and distributed configuration of it.Data exchange in our proposed system is based on the secure data exchange technique documented in Wi-Fi Protected Setup (WPS) specification defined by Wi-Fi organization for personal wireless LAN?s. Hence, even a regular computer user may set up a WMN in order to increase the coverage by just pressing the setup buttons on wireless access points. In addition, if any configuration modification is required for WMN during regular operation; the user needs just to configure one of the member of WMN and then the new configuration will be delivered automatically using a secure communication and whole members will start operating using the new configuration.