Kauçuktan yarı mamül üretim teknolojileri
Technology of production of semi-finished from rubber
- Tez No: 295676
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ÇORBACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kauçuk, vulkanizasyon, işleme prosesleri, Rubber, vulcanization, processing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kauçuk esaslı malzemeler günümüzde başta otomotiv olmak üzere, tekstil, tarım, hayvancılık, gıda, inşaat, armatür ve sağlık gibi pek çok sektörde kullanılmaktadır.Kauçuk işleme prosesi, üretilecek ürün türüne bağlı olarak değişmektedir. Belli bir formülasyona göre hazırlanan hamur karışımı ekstrüzyon, kalenderleme ve kalıplama yöntemleri ile şekillendirilir. Bu işlemleri vulkanizasyon takip eder ve tamamlar. Bazı mamullerde vulkanizasyon sonrası bitirme işlemi yapılır.Kauçuktan beklenen mekanik özellikler kullanım amacı ve yerine göre farklılık göstermektedir. Kauçuk mamüllerin üretimi günden güne arttığı için, günümüzde sanayide kullanılan hammaddeler çok önemli olmaya başlamıştır.Bu çalışmada; EPDM kauçuk hamurunun mekanik özelliklerinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Bunun için kauçuk üretiminde hammaddelerin bamburide karışım sıralarının değiştirilmesinin yanı sıra orijinal EPDM hamuruna MDF tozu, PE, hurda tozu ve kanola yağı ilaveleriyle numuneler hazırlanarak, kopma gerilmesi, uzama, sertlik, yoğunluk ve aşınma deneyleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Materials based on rubber are primarily used in automotive and other fields such as textile, agriculture, animal husbandry, food, construction, fixture and health.The process of cultivating rubber changes according to the type of the product. Mixture of rubber paste prepared according to a specific formulation is shaped with extrusion, calendaring and molding methods. This process is followed and completed by vulcanization. In some products, completion is done after vulcanization.Mechanical properties expected from rubber differ according to the aim and place of usage. As processing of rubber materials is increasing day by day, raw materials which have been used in industry have become very important recently.In this study, changes occurring in mechanical properties of EPDM rubber paste are investigated. In addition to changing the order of mixture of raw materials in bambury in production of rubber; by preparing samples with addition of MDF powder, PE, waste powder and canola oil to the original EPDM rubber paste, breaking stress, elongation, hardness, density and abrasion experiments were made for the study.