Kağıt endüstrisinde kullanılan bobin kesme makinesinin incelenmesi ve modellenmesi
Analysis and mathematical modelling of winding machines used in paper industry
  1. Tez No: 295695
  2. Yazar: CAHİT AKPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHATTİN DİNLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kağıt kesme makinası, İki tamburlu bobin kesme makina modeli, Gerginlik kontrolü, Paper cutting machine, Two drum winder machine modelling, Tension Control
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, ülkemiz kağıt sektörünün mevcut halini geliştirmek ve teknoloji üretme yeteneğini yükseltmek amacıyla kağıt üretim hattının önemli bir parçası olan kağıt kesim süreci üzerinedir. Bu bağlamda kağıt endüstrisinde kullanılan iki tamburlu bobin kesme makinelerinin yapıları incelenmiş ve gergi değerini elde etmek için matematiksel modeli çıkartılmıştır.Bu araştırmada, sürekli hareket ve dar toleranslar içinde gerçekleştirilen, kağıt kesim işleminin sorunları üzerinde durularak, kaliteyi arttırmak amaçlanmaktadır. Ayrıca analog işlemlerle beraber matematiksel hesapların yoğun olarak kullanıldığı kağıt kesim süreci otomasyon ve kontrol açısından geliştirilmiştir.Model kurulurken kağıt rulolarının açılması ile sarılması esnasındaki değişkenlerden faydalanılarak iki farklı gerginlik değeri tahmini yapılmış ve teorik veriler daha sonra pratik uygulamada elde edilen değerlerle karşılaştırılmıştır.Gerginlik tahmininin simülasyonunda Matlab/Simulink yazılımından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on examining the paper cutting process which is regarded as a crucial part in the paper cutting production line is analyzed in order to improve the current situation of paper industry and increase the ability of creating new technologies. In this context, the structure of two drum winding machines used in paper industry was investigated and mathematical modeling was created to obtain the tension value.In this research, it is aimed to develop operational quality by focussing the problems of paper cutting process that is occurred within permanent motion and minimum tolerance.Furthermore, paper cutting process in which analog operations and mathematical calculations are used intensely is developed in terms of control and automation.While the model is being created, two different tension values is estimated with the help of variables that were acquired during the the winding and unwinding processes. Finally' theoretical datas were compared with applied datas which were obtained from real application.In this study, in the estimation of the value of the tension, Matlab Simulink software was used.