Üç fazlı inverterler ile şebekeye enerji aktarımının incelenmesi
Consideration of three phase inverters with giving energy to grid connected network
  1. Tez No: 295787
  2. Yazar: SERCAN ÇEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A.FARUK BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üç Fazlı Şebekeye Bağlı İnverterler, Histerezis Akım Kontrol (HCC) Tekniği, Uzay Vektör Modülasyon (SVPWM) Tekniği, Three phase grid connected inverters, Hysteresis Current Control (HCC), Space Vector Modulation (SVPWM) Technique
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yenilenebilir enerji uygulamalarında enerjinin şebekeye aktarılması için yüksek güçlerde üç fazlı inverterler kullanılmaktadır. Şebekeye bağlı inverter olarak bilinen bu inverterlerin üç fazlı şebeke ile senkronize olması gerekmektedir. Şebekeye aktarılan enerjinin kaliteli olması için sistemin Toplam Harmonik Distorsiyonunun düşük olması istenmektedir. Kaliteli bir enerji elde edilmesi inverterdeki akım kontrol tekniğine doğrudan bağlıdır. Bu çalışmada üç fazlı inverterlerde farklı akım kontrol teknikleri kullanıldığında şebekeye aktarılan enerjinin kalitesi ve inverter çıkışında L filtre seçimi konusunda incelemeler yapılmıştır.Güneş pilleri üzerindeki çalışmalar beklenen gelişimini henüz tamamlayamamış ve buna bağlı olarak sistemin toplam verimi oldukça düşmektedir. Enerji sistemlerinde kullanılan DC/AC dönüştürücülerin tasarımı günümüzde giderek önem kazanmaktadır. Güneş pillerinin düşük verimli yapıları bu paneller ile birlikte kullanılacak dönüştürücülerin yüksek verimli olmasını gerektirmektedir. Bu tezde, alternatif enerji sistemlerinde kullanılan ve şebekeye enerji aktaran üç fazlı inverterler incelenmiştir. Literatürdeki devreler incelenerek simülasyonu yapılmıştır. Üç fazlı inverterlerde farklı kontrol tekniklerinin kullanılmasının, DC bara geriliminin, şebeke akımının sistemin harmoniklerine olan etkisi ve inverterlerin anahtarlama frekansının hat akımına etkisi incelenmiştir. Şebeke gerilimleri ile senkronize üç fazlı akımların üretilmesi için kullanılan histerezis akım kontrol ve uzay vektör PWM teknikleri simülasyon ile incelenerek sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In renewable energy applications energy transfer to the grid is realized with three phase inverters at high power levels. It is required to synchronize these inverters, which are also called as grid connected inverters to the grid. In order to increase energy quality it is required to decrease total harmonic distortion. Obtaining high quality energy depends on the control technique used in the inverter. In this study, three phase inverters are analyzed under different current control techniques, and selection criteria for L filter are given.Research and developments on photovoltaic cells have not reached to the desired efficiency levels thus the efficiency of the total renewable system is still quite low. Today the design of DC/AC converters used in renewable energy systems are becoming more important. Due to the low efficiency of the PV panels, it is required that the converters used with these panels should have high efficiency. In this thesis, there phase inverters that are connected to the grid are analyzed in detail. Simulation of the converters given in the literature is realized. The effects of the use of different current control techniques, DC bus voltage, and switching frequency to the ac mains current harmonics are analyzed. The simulation results obtained from hysteresis current control and space vector current control PWM techniques are given.