Yakıt pilli elektrikli araçların tahriki için farklı tipte batarya gruplarının belirlenmesi
Determination of different types battery groups for fuel cell electric vehicles propulsion
- Tez No: 295823
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA Z. BAYKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli ulaşım araçları, bataryalar, Electric vehicles, batteries
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Hidrokarbon yakıtların yol açtığı sera etkisini azaltmak amacıyla, temiz yakıtlara ve ulaşım araçlarına ihtiyaç vardır. İlk aşamada az da olsa hibrit araçlara talep başlamıştır.Elektrikli araçların günümüzde yaygın bir şekilde kullanılamayışının nedenlerinin saptanmış ve yaygın olarak kullanılmamasına sebebiyet veren olumsuzluklara ilişkin çözümler geliştirilmiştir. Geleceğin otomotiv endüstrisinde önemli bir yere sahip olacak elektrikli ve hibrit elektrikli araçlara uyumlu batarya çeşitlerinin performans karakteristikleri, maliyeti, uygulanabilirliği ve temin edilebilirliği başta olmak üzere birtakım özellikleri incelenmiştir. Bunun yanı sıra bu bataryaların enerji depolama birimi olarak kullanıldığı aracın kullanım amacına göre değişen birtakım parametreler doğrultusunda analizi yapılmıştır. Aynı zamanda batarya test metotları saptanmış ve modelleme yapılarak batarya davranışı incelenmiş, uygun batarya çeşitleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Clean fuels and transportation vehicles are needed, in order to reduce the greenhouse effect caused by hydrocarbon fuels. Demand for hybrid vehicles in begining to increase gradually.Causes of non-generic use of electric vehicles were determined and solutions were developed to problems which giving rise to non?generic use of electric vehicles. Mainly some properties like their performance characteristics, costs, applicability and availability of battery types suitable for electric adn hybrid electric vehicles which will have a important influence on the future of automotive industry were investigated. In addition these batteries were anaylzed with some changing parameters according to application purpose of vehicle which use these batteries as the energy storage unit. Also battery testing methods were investigated and battery behaviour was studied using modelling approach; suitable battery types identified.