Nano ölçekte ve yüksek hassasiyette silindirik saplı kesici takımların yüzeylerinin incelenmesi ve analizi
Nanoscale surface investigation and analysis of high precision cylindrical shank cutting tools
  1. Tez No: 295824
  2. Yazar: ERDİL ETKEN İRES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET NUMAN DURAKBAŞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nanoteknoloji, nano ölçekte yüzey pürüzlülük ölçümü, AFM, SEM, WLI, profilometre, ince kaplama, PVD, CVD, Nanotechnology, surface roughness measurement in nano scale, AFM, SEM, WLI, profilometer, thin film coatings, PVD, CVD
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde nanoteknoloji konusundaki yapılan araştırmaların hız kazanması ve sağladığı olanaklar, Dünya'daki imalat sektörünün belli gereksinimlerine cevap vermektedir. Bu gereksinimler; elde edilen mamullerin kimyasal ve fiziksel zorlanmalara karşı dayanımlarının arttırılması, çevreye daha uyumlu ve daha uzun ömürlü hale getirilmesi ve nihayet kalite özelliklerinin arttırılması gibi konuları da içine alır.Bu çalışmada ise seçilmiş, değişik tipte kaplamalara ve geometrilere sahip yüksek hassasiyetteki silindirik saplı kesici takımların nano ölçekte yüzey kalitesi araştırmaları gerçekleştirilmiştir. Değişik tipteki kaplamaların yüzey özelliklerinin karşılaştırılabilmesinin yanı sıra, kaplanmış kesici takımların kaplanmamış örneklerine de çalışmada yer verilmiş, bu şekilde kaplama işleminin mamul yüzeylerinde ortaya koyduğu değişiklikler tespit edilmiştir. Belirtilmiş yüzey incelemeleri; nano ölçekte pürüzlülük ölçümleri ve CCD kamera ile elde edilen büyültülmüş yüzey görünümlerini içine almaktadır.Bunlarla beraber, çalışmanın nano ölçekte gerçekleştirilen deneysel bölümüne destek olması açısından nanoteknoloji, nano ölçekte ince kaplamaların oluşturulması ve ölçümü konusunda teorik bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapidly growing of nanoscience and nanotechnology and novel offerings satisfy so many demands of industry all around the World nowadays. Some significant demands include; producing eco-friendly and long life products, improving their chemical, physical properties and finally enhancement of quality.In this study, surface quality of selected high precision cylindrical shank cutting tools which have different types of coatings and geometries were measured in nano scale. Surface characteristics of different types of coatings were investigated and also, effects of coatings on surfaces of cutting tools were determined via investigation of uncoated versions of the coated tools. These mentioned surface investigations consist of surface roughness measurements in nano scale and picturing magnified surface images by CCD camera.In addition; nanotechnology, producing and measuring of thin film coatings in nano scale were detailed for the purpose of supporting experimental study which was achieved in nano scale.