Bir iş merkezinde enerjinin etkin kullanımının incelenmesi
The aanalysis of effective energy usage in a business center
  1. Tez No: 295834
  2. Yazar: NEJLA YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Z. DÜRİYE BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji verimliliği, Trijenerasyon, Energy efficiency, Trigeneration
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
21. yüzyılın ikinci yarısında petrol ve doğalgaz gibi bazı fosil yakıtların rezervlerinin sonuna gelineceği tahmin edildiğinden, bütün enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması büyük önem taşımaktadır. Enerji ihtiyacının sürekli arttığı ama kaynakların gittikçe azaldığı dünyada, enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak için çok çeşitli programlar uygulanmaktadır.Enerji verimliliği hem enerjinin üretimi ve iletimi, hem de tüketimi alanında genel etkinlik çalışmalarının tümünü kapsamaktadır. Bir tarafta daha az maliyet ve daha az birincil kaynak kullanımıyla daha çok enerji üretimi yönünde çalışmalar sürerken, diğer tarafta aynı miktar enerjiyle daha çok iş yapılması veya aynı miktar işin daha az enerji tüketilerek yapılması konusunda çeşitli çalışmalar yürütülmekte, tedbirler geliştirilmekte, politika ve stratejiler üretilmektedir.Enerji verimliliği fırsatları neredeyse bütün enerji nihai kullanımlarında, sektörlerinde ve hizmetlerinde bulunabilir ve bu alanda büyük bir potansiyel henüz değerlendirilmemektedir. Nihai kullanım enerji verimliliği ısıtma, iklimlendirme, aydınlatma gibi hizmetleri sağlayan ekipmanların geliştirilmesine odaklanır. Arz tarafı enerji verimliliği ise, tam tersine, daha verimli enerji üretimi, gelişmiş endüstriyel süreçler, kojenerasyon ve enerji geri kazanımları gibi sonuçları olan performans temelli iyileştirmelere yoğunlaşır.Hem sanayide, hem de bina sektöründe gerekli olan elektrik enerjisinin ve ısıl enerjinin aynı kaynaktan karşılanması ile yapılacak olan enerji tasarrufu, çevre kirliliğini ve dışa bağımlılığımızı azaltırken, kaynaklarımızın hızlı tükenmesini de önleyecektir.Bu çalışmada; mevcut bir ticari binada trijenerasyon sisteminin kullanılabilirliği araştırılmış, sistem fizibilitesi yapılmıştır
Özet (Çeviri)
The second half of the 21 century, the usage of energy resources effectively is very important because of the termination of fossil fuel reserves such as oil and natural gas is foreseen by researchers. The need of energy is increasing day by day but energy resources are decreasing consistently, therefore there are various programs to obtain productive energy using.Energy efficiency is consisting of general activity studies of energy production and transmission as well as energy consumption. There are various studies carried out, measures are developed and produced in the policies and strategies about the less use of cost and primary sources to get more energy production, on the other side more work done with the same amount of energy or less energy consumed by the same amount of work done.Energy efficiency opportunities can be found almost all uses of last energy, sectors and services; a great potential has not considered in this area yet. Last use of energy efficiency is focused on developing the equipments that provide heating, ventilation and enlightening services. On the contrary, the supply-side energy efficiency concentrates on performance- based improvements that have results such as more efficient energy generation, improved industrial processes, cogeneration and energy recovery.Energy saving can be made by supplying both electric energy and thermal energy from the same source, that are both necessary in the industry and building sector; this will decrease the environmental pollution and the export dependence and will protect rapid depletion of resources.In this study, the availability of an existing commercial building with trigeneration system is investigated and system feasibility is done.