Kompost ve geri kazanım tesisi sızıntı sularının membran proseslerle arıtılabilirliği: İstanbul örneği
Treatment of leachate of compost and recovery facility plant with membrane process: Example of Istanbul
- Tez No: 295860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇAKMAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompost, kompost sızıntı suyu, membran prosesler, atıksu arıtma, Compost, compost leachate, membran processes, wastewater treatment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma kapsamında İstanbul Kompost ve Geri Kazanım Tesisi'nden temin edilen kompost sızıntı sularının membran prosesler ile arıtılabilirliği incelenmiştir. Herhangi bir kimyasal veya biyolojik ön arıtım işlemi uygulanmadan kompost sızıntı suyu santrifüj ön arıtımı ve doğrudan membran proseslerle fiziksel olarak arıtılmıştır. Mikrofiltrasyon (MP005), ultrafiltrasyon (UC030 ve ZW-UF) membranları ve santrifüj ön arıtım, nanofiltrasyon (NP030, NP010, NF270 ve NF90) ve ters osmoz (BW30 ve SW30) membranları ise ileri arıtım amacıyla çalışmada kullanılmıştır. Membran performanslarının belirlenmesi amacıyla KOİ, TOK, Cl- ve NH4+ konsantrasyonları analiz edilmiş ve arıtılan su miktarının tartılmasıyla akı hesaplanmıştır. Bu çalışma sonucunda en yüksek akının NP010 membranıyla elde edilmesine rağmen bu membranla organik madde ve iyon gideriminin düşük olduğu belirlenmiştir. UC030+NF90 ve MP005+ZW-UF+BW30 membran kombinasyonları ile yaklaşık % 98 oranında organik madde giderimi sağlanmıştır. MP005+ZW-UF+BW30 membran kombinasyonu ile % 95-97 oranlarında Cl- giderimi gerçekleşmiştir. MP005+ZW-UF+SW30 membran kombinasyonu ile Cl- giderimi basınç artışıyla % 98'lere ulaşmıştır. Bu çalışmada, membran MWCO'su ile üretim materyalinin membran performansı üzerinde oldukça etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, treatability of compost leachate, which was supplied from ?stanbul Compost and Recovery Facility Plant, with membrane processes was investigated. Without performing any chemical or biological pre-treatment processes, compost leachates were treated by membrane processes as physical processes after performing centrifugal pretreatment and directly. In the study, microfiltration (MP005), ultrafiltration (UC030 and ZW-UF) membranes and centrifugation were used as a pre-treatment process. Besides, nanofiltration (NP030, NP010, NF270, NF90) and reverse osmosis (BW30 and SW30) membranes were used as an forward treatment process. Concentrations of COD, TOC, Cl- and NH4+ were analyzed in order to determine the performance of the membrane. Membrane flux were calculated by weighing of treated water. As a result of this study, despite obtaining the high-flux with this membrane, ion and organic matter removal rate of NP010 membrane was lower than other used forward treatment membranes. Organic matter removal was achieved as approximately 98 % by UC030+NF90 and MP005+ZW-UF+BW30 membrane combinations. Cl-removal was achieved as 95-97 % by MP005+ZW-UF+BW30 membrane combination. Besides, Cl- removal was increased up to 98 % by MP005+ZW-UF+SW30 membrane combination. Along with these results, the effect of MWCO and production material of the membrane on the membrane performance was determined to be highly effective.