Leed yeşil bina değerlendirme sistemi ölçütlerinin tasarım ölçekleri, kavramsal kademelenme ve kaynak kullanımı düzeyinde tutarlılığının ölçülmesi üzerine bir araştırma
A research on the measurement of the consistency of leed green building assesment system criteria in terms of differing design scales, conceptual hierarchy and resource use
- Tez No: 295918
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM ÖKEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Bina, Ekolojik-Sürdürülebilir Binalar, Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir Enerji, Yeşil Bina Değerlendirme Sistemleri, LEED, Green Building, Eco-Sustainable Buildings, Sustainability, Renewable Energy, Green Building Rating System, LEED
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Küresel ısınma, iklim değişikliği, susuzluk, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi gibi ekolojik sorunlar neticesinde bütün dünyada ekolojik bir bilinçlenmenin başladığı gözlemlenmektedir.Binaların çevreye olan etkileri de bilinen bir gerçektir. Ekolojik bilinçlenme yapı sektöründe de binaların karbon salınımlarını ve çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik çözümler bulmaya itmiştir. İnşaat sektörü de iklim değişikliğiyle mücadele için dünyada yeşil dönüşüme girmiştir. Bu çerçevede çevre dostu, ekolojik binaların yapılması gündeme gelmiştir. Çevre dostu bina yapımına ilgi giderek artarken sürdürülebilir ilkelerle gelişim gösteren yeşil bina kavramı ortaya çıkmıştır.Günümüzde ?sürdürülebilir, ekolojik, yeşil, çevre dostu, yüksek performanslı, akıllı, pasif, karbon-sıfır bina? gibi isimlerle karşımıza çıkan uygulamaların amacı ait olduğumuz yere ?doğaya? saygı duymamızı ve gereken özeni göstermeyi sağlamaktır.Yeşil binalar yapının arazi seçiminden başlayan yaşam döngüsü içerisinde bütüncül bir anlayışla tasarlanan, iklim verilerine ve o yere özgü koşullara uygun, doğal ve yerel malzemelerin kullanımını teşvik eden, ekosisteme duyarlı yapılardır.Yeşil bina uygulamalarının ortaya çıkması ile binalar arasında ekoloji, enerji ve çevre ile ilgili uygulamalar kıyaslanmak istenmiştir. Bu çerçevede yapıların objektif ve somut olarak ortaya konmasını, belirledikleri sürdürülebilirlik ölçütlerine göre değerlendiren Yeşil Bina Değerlendirme Sistemleri ortaya çıkmıştır.Bütün dünyada kullanımı giderek yaygınlaşan Yeşil Bina Değerlendirme Sistemleri yeni bir yönelim ve sektör ortaya çıkarmıştır. Bu sistemlerin başlıcaları BREEAM (İngiltere), LEED (Amerika), GREEN STAR (Avustralya), CASBEE (Japonya), SBtool (Kanada) ve DGNB (Almanya) dir. Tez kapsamında bu sistemler genel olarak incelenerek ülkemizde de kullanımı giderek yaygınlaşan LEED Yeşil Bina Değerlendirme Sistemi araştırmaya konu olarak seçilmiştir.Tez çalışmasında LEED Yeşil Bina Değerlendirme Sistemi'nin ölçütlerinin LEED'in belirlediği kategoriler dışında farklı düzeylerde değerlendirilebileceği öngörülmüştür. Tez çalışmasında amaç, LEED'in geliştirilen ölçütlerini tasarımın farklı ölçekleri, kavramsal yapısı, kaynak kullanımı düzeylerinde değerlendirmek; bu düzeylerle ilişkisinin tutarlılığını ölçmektir. Bu amaçla çalışma 5 bölümde oluşturulmuştur..Öncelikle çalışmanın konusunu, amacını, literatür taramalarını ve sunulan hipotezi içeren giriş bölümü yerleştirilmiştir. İkinci bölümde yeşil bina tasarımındaki temel terim ve kavramlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde kaynak taramaları sonucu Yeşil Bina Sertifikalandırma programları kapsamında yeşil binaların ölçülebilirliğine dair bilgiler özetlenmiştir. Dünyada uygulanan başlıca Yeşil Bina Değerlendirme Sistemleri'ne bu bölümde değinilmiş; teze konu olarak seçilen LEED Yeşil Bina Değerlendirme Sistemi ölçütleriyle birlikte daha detaylı incelenmiş ve LEED sertifikası almış yapı örneklerine de yer verilmiştir. Dördüncü bölümdeki araştırma bölümünde yeşil bina tasarımı ölçülebilirliği LEED örneği üzerinde irdelenmiştir. Araştırmanın amacı bu bölümde detaylandırılıp; kapsamı ve sınırları çizilmiştir. LEED ölçütleri Tasarım Ölçekleri, Kavramsal Kademelenme, Kaynak Kullanımı ve Sistemler düzeylerinde değerlendirilmiş; ölçütlerin bu düzeylerle ilişkisinin tutarlılığını ölçmek için yapılan Yeşil Bina Değerlendirme Anketi ile ilgili detaylara bu bölümde yer verilmiştir. Anket çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda değerlendirmeler yapılarak bu bölüm sonlandırılmıştır.Sonuç ve Öneriler bölümünde ise öncelikle yeşil bina kavramının önemi ve Yeşil Bina Değerlendirme Sistemleri ile ilgili genel değerlendirmeler yapılmış; ardından araştırmaya konu olarak seçilen LEED örneği üzerinde yeşil bina ölçülebilirliğine dair değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma kapsamında ortaya atılabilecek tartışmalara yer verilmiş ve gelecekte yapılabilecek araştırmalar için de öneriler getirilmiştir. LEED ve benzeri sistemlerin ölçütlerinin belirlenen kategoriler dışında farklı düzeylerde okumalarla değerlendirilebileceği, sistemlerin değerlendirmelerdeki örgütleme biçimlerinin tutarlılıklarının ölçülebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of ecological problems like global warming, climate change, enviromental pollution and fastdepleting natural resources, it is observed that an ecological consciousness has started all over the world.Also the impacts of the buildings to the environment is a well known fact. Ecological awareness has also pushed the construction industry to take a furhter step into get better solutions to reduce the GHG ( Green House Gas ) and Carbon emissions therefore minimize the harmful effects on the environment of those.The construction industry has been involved sustainability context to minimize the ODP (Ozone Depletion Potential) and GWP ( Global Warming Potential ) of the buildings. In this context, the construction of environmental friendly, ecological buildings has been come up to agenda. While the interest is growing up to the construction of environmental friendly building concept which develope within sustainable principles has appeared .Today the aim of the applications that appears with the names like“sustainable, ecological, green, environmental friendly, high-performance, smart, passive, net-zero buildings”is to supply with respect to place we called `?to nature??and the necessary care has to be shown.Green buildings are the structures which are designed that with a life cycle assessment started from the choice of building land with a holistic approach, proper to the climate data and appropriate in the circumstances specific to that place, encourage the use of natural and local materials, sensitive to ecosystem.With the appereance of the green building applications, the buildings wanted to be compared between their ecological, energy and environmental applications. In this context Green Building Rating Systems have appeared to put the structures as an objective, rate the structures according to the determined sustainability criterias.The Green Building Rating Systems which the usage of it becomes widespread all the world has revealed a new direction and sector. Some of these systems are BREEAM (United Kingdom), LEED (USA), Green Star (Australia), CASBEE (Japan), SBtool (Canada) and DGNB (Germany). Within the context of thesis these systems have been examined generally and the LEED Green Building Rating System which the usage of becomes widespread at our country, have been choosed as the object of research.At the thesis study, it is predicated that the criterias of LEED Green Building Rating System can be assessed at different levels than the categories the LEED has set. Purpose of the thesis study is, to assess the developed criterias of LEED at levels of different scales of design, the conceptual structure and resource utilization; to measure the consistency of the relationship between these levels. With this purpose ,the study has been created at 5 sections.First, the introductory section that involves the subject, purpose, literature scans and the presented hypothesis of study has been placed. The basic terms and concepts of green building design have given place at second section. The informations about the measurability of green buildings as a result of source scan with the inclusion of Green Building Certification programs have been summarized at third section. The main Green Building Assessment Frameworks implemented all over the world have been mentioned in this section; have been examined with the LEED Green Building Rating System credits that have selected as the thesis statement deep probe into the examples of structures that have taken LEED certificate have been placed. At the research part of fourth part the measurability of green building design has been examined over the LEED example. The aim of the research has been detailed at this part; the scope and the boundaries have been drawn. LEED credits have been assessed in terms of design, conceptual hierarchy. Resource Usage of the systems and whose details related to Green Building Assesessment Survey that has been made for measuring the consistency of the relationship between these levels have been placed at this part. This section has been terminated with the assesses directed from data obtained from the survey work.At the Conclusions and Recommendations part, firstly general assessments indicate that relevancy of green building concept importance and Green Building Rating System which have been done; after assesments about LEED green building measurability have been done on the LEED sample that have chosen as research subject. Place has given to discussions that put in the research scope and recommendations have been made for the researches might elligible for further development. The conclusion of LEED and other rating systems could be examined with the readings at different kind of specified categories, the coherence of organizing forms at system assesments can be measured, have been reached.