Orta gerilim dağıtım sistemlerinde reaktif güç kompanzasyon tekniklerinin incelenmesi
Examination of techniques for reactive power compensation in medium voltage distribution systems
- Tez No: 295917
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YUMURTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reaktif güç kompanzasyonu, klasik kademeli kompanzasyon, pasif filtreli kompanzasyon, statik kompanzasyon, Reactive power compensation, classical gradual compensation, compensation with passive fitler, static compensation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu tez çalışmasında, orta gerilim dağıtım sistemlerinde reaktif güç kompanzasyon teknikleri incelenmiştir. Öncelikle reaktif güç kompanzasyonu hakkında genel bilgi ve orta gerilim tesislerinde reaktif güç kompanzasyonu ve kullanılan malzemeler hakkında detaylı teknik bilgi verilmiştir. TEİAŞ' ın bir indirici merkezinin gerçek değerleri göz önünde bulundurularak bir sanayi bölgesini besleyen fideri üzerinde orta gerilim kademeli kompanzasyon uygulaması, bir demir çelik fabrikasında uygulanan orta gerilim kademeli kompanzasyon uygulaması ve TCDD' ye ait 27,5 kV monofaze çıkış gerilimli indirici merkezde uygulanan orta gerilim kademeli kompanzasyon uygulaması incelenmiştir. Orta gerilim tesislerinde klasik kademeli kompanzasyon çeşitleri ve statik kompanzasyon çeşitleri incelenmiştir. Orta gerilim tesislerinde klasik kademeli kompanzasyon ile alçak gerilim tesislerinde klasik kademeli kompanzasyonun karşılaştırılması yapılmıştır. Bu yapılan çalışmalar MATLAB SIMULINK programı yardımı ile simülasyonları gerçekleştirilerek desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, reactive power compensation techniques are examined in medium voltage distribution systems. First, general information about reactive power compensation, on medium voltage reactive power compensation and are given detailed technical information about the materials used. Taking into account the actual values of the center of lowering of TEIAS, feeder that feeds an industrial zone on the medium voltage gradual compensation application, medium voltage gradual compensation application in a steel factory and medium voltage gradual compensation application at substation with 27,5 kV single phase output voltage of TCDD are examined. Types of classical compensation and static compensation are examined. Types of classical compensation in medium voltage and types of classical compensation in low voltage are compared. These studies are supported by performing simulations with the help of MATLAB-SIMULINK program.