İstanbul'daki salonların akustik açıdan incelenmesi ve değerlendirilmesi
Investigation and evaluation of acoustic quality of halls in Istanbul
- Tez No: 295925
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERHAN YÜKSEL CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, kültür merkezleri, kapalı salonlar, Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Kadıköy Süreyya Operası, akustik konfor, Istanbul, cultural centers, indoor halls, Muhsin Ertuğrul Theatre Hall, Kadıköy Süreyya Opera Hall, acoustical comfort
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
İstanbul, bünyesinde gerçekleştirilen kültürel etkinlikler açısından Türkiye'deki en zengin kenttir. Konser, konferans, tiyatro, opera gibi işlevler için kullanılan mekanlar kentte oldukça fazla sayıda bulunmakta, sıklıkla gerçekleştirilen bu etkinliklerin çoğunluğunu kapalı mekanlardakiler oluşturmaktadır. İşlevin dinlemeye yönelik olduğu hacimlerde, elde edilmesi öngörülen başarının sağlanabilmesi için akustik koşulların görsel koşullar kadar iyi olması gerekmektedir.İstanbul'daki mevcut salonlar için yapılan araştırmalarda kent için önemli bir yere sahip bu mekanlara ait kapsamlı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Böylelikle bir envanter çalışması gereği ortaya çıkmış, tez kapsamında İstanbul'daki kapalı salonlar için bir envanter oluşturulması için çalışmalara başlanmıştır.Envanter çalışması için öncelikle İstanbul'daki kullanılır durumda olan ya da olmayan tüm salonlar saptanmış, sonrasında saptanan salonların mimari akustik ile doğrudan ilişkili olan ve olmayan özelliklerinin araştırılması hedeflenmiştir. Tezde, verilerine ulaşılabilen 140 salon incelemeye alınmıştır. Salonların büyük çoğunluğunun işlev, hacim büyüklüğü ve kapasiteleri belirlenmiş, bu veriler akustik konfora uygunluk açısından değerlendirilmiştir. Araştırma İstanbul'da sıklıkla kullanılan bu salonların kentin sosyal yapısı içindeki yerini de ortaya koymaktadır.Bu tez çalışmasında, saptanan salonlardan iki tanesi seçilerek, bu salonlar için ayrıntılı bir değerlendirme çalışması yapılmıştır. İstanbul'da yoğun bir kullanıma sahip olan ve farklı işlevlere hizmet eden Muhsin Ertuğrul Sahnesi ve Kadıköy Süreyya Operası'ndaki akustik durum, çalışmada detaylı olarak anlatılan akustik konfor gereksinimleri göz önünde bulundurularak incelenmiştir.Tez kapsamında, günümüzde salonların akustik kalitesini değerlendirmede kullanılan yöntemler incelenip, seçilen salonlar için yapılacak değerlendirmede kullanılan yöntemler belirlenmiştir. Salonlar, yerinde ölçmeler ve bilgisayar ortamında hazırlanan modeller üzerinden yapılan hesaplar, salonlarda yapılan anket çalışmaları ile nesnel ve öznel olarak değerlendirilmiştir. Salonlar için elde edilen tüm veriler dikkate alınarak, akustik kalitenin artırılması için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Istanbul is the richest city in Turkey in terms of cultural events held within. There are many places in the city being used for functions such as concert, conference, theatre, opera, majority of these events often held indoors. To achieve the envisaged success in the halls, in which the function is intended for listening, the acoustic conditions should be as good as the visual conditions.Any comprehensive study isn?t found about the places which have importance for the city during the researches for the halls in Istanbul. Therefore an inventory of sites has emerged and a study is initiated for the halls in Istanbul within the scope of the thesis.For the inventory study, firstly all halls in Istanbul, in use or not, has been detected then the characteristic of the halls, which are directly related with acoustics and not, are aimed to be researched. 140 halls, which the data can be accessed, were evaluated. The vast majority of the halls' function, volume, size and capacities are defined; these data were evaluated in terms of acoustic comfort of conformity. Research also reveals the place of the often-used halls, in the social structure of Istanbul.In this thesis study, two of the detected halls were selected and a detailed evaluation study were made for these halls. Acoustical conditions of Muhsin Ertuğrul Theatre Hall and Kadıköy Süreyya Opera Hall, which have an intense use in Istanbul and being used for different functions, were investigated considering the needs of acoustical comfort which described detailed in the study.Within the scope of the thesis, methods which are being used to evaluate the acoustical quality nowadays were examined and methods for the evaluation of the selected halls were chosen. Halls were evaluated objectively and subjectively by on-site measurements, calculations on the digital models and surveys in the halls. Recomendations were presented for improving the acoustical quality of the halls considering all the data obtained.