Veri toplama sistemleri için farklı algılayıcı tiplerini destekleyen donanım / yazılım kütüphanesi tasarımı ve uygulaması
A hardware / software library design and application supporting different sensor types to be used in data acquisition systems
- Tez No: 295971
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ZİYA ALKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Algılayıcılar, Gömülü Sistemler, Veri Toplama Sistemleri, Donanım/Yazılım Kütüphanesi Tasarımı, Sensors, Embedded Systems, Data Acquisition Systems, Hardware /Software Library Design
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Veri toplama sistemi uygulamalarında çeşitli algılayıcılara ihtiyaç duyulmaktadır. Algılayıcıların çıkış tiplerinin farklı olması veri toplama sistemi tasarımlarını zorlaştırmaktadır. Tüketici elektroniği ve endüstriyel uygulamalarda kullanılmak üzere bu zorlukların üstesinden gelecek bir modüler sistem gereksinimi bulunmaktadır.Çalışma kapsamında amaç, farklı çıkışlara sahip algılayıcıları destekleyen veri toplama sistemleri için donanım / yazılım kütüphanesi yaratmaktır.Tez kapsamındaki veri toplama sistemi uygulaması gömülü cihaz ile algılayıcıları sisteme entegre eden bir kütüphane kullanarak tasarlanmıştır. Bu çalışmada veri toplama sistemi kütüphanesinin kart tasarımı ve yazılımı, alınan verilerin gösterimi için gömülü cihaz yazılımı tasarlanmış ve uygulama prototip üretimi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
There is a need for various sensor types in data acquisition system applications. The difference in sensor outputs makes the data acquisition system designs difficult. To be used in consumer electronics and industrial applications there is a need for a modular system to overcome these difficulties.The aim of this study is to design a hardware/software library for data acquisition systems including support for different sensor types.The data collection system application in the scope of this thesis is designed using a library that integrates the embedded device and sensors to the system. In this study data acquisition system?s library hardware and software, has been designed as well as the embedded device software to display the data on the screen. Also an application prototype production has been implemented.