Türkiye'de elektrik üretimine bağlı mevcut karbondioksit emisyonunun bölgesel olarak belirlenmesi ve uzun dönem tahmini
Determining regional current carbon dioxide emissions based on electricity production and its long term forecast for Turkey
  1. Tez No: 295987
  2. Yazar: SAİME YEŞER ASLANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERİH AYDINALP KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Çevre Mühendisliği, Energy, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik Üretimi, CO2 Emisyonu, CO2 Emisyonu Azaltımı, Electricity Generation, CO2 Emission, CO2 Emission Reduction
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Türkiye'de sürekli artan nüfus ve gelişen endüstriye paralel olarak hızla artan bir enerji, özellikle de elektrik ihtiyacı söz konusudur. Artan elektrik ihtiyacı sonucu elektrik üretimi ve buna bağlı CO2 emisyonu da artmaktadır. Bu tez çalışmasında 2001 - 2020 yılları arası mevcut ve planlanan elektrik üretimi, buna bağlı CO2 emisyonu ve kömür gazlaştırma senaryoları ile CO2 emisyonu azaltım miktarı bölgesel olarak belirlenmiştir. Çalışma kapsamında CO2 emisyonlarının belirlenmesi için mevcut ve planlanan santrallerin elektrik üretimi ve yakıt tüketim verileri, emisyon faktörleri, yakıt alt ısıl değerleri, ortalama termodinamik verimleri ve elektrik talep tahmin değerleri kullanılmıştır. Veriler yıllık ve daha sonra adres verileri kullanılarak bölgesel olarak sınıflandırılmıştır. Öncelikle mevcut santrallere ait yakıt tüketimine bağlı, CO2 emisyonu ve yakıt bazında özel emisyon faktörleri belirlenmiştir. Daha sonra planlanan santrallere ait CO2 emisyonu belirlenmiştir. İki senaryo ile Türkiye'deki mevcut ve planlanan kömür yakıtlı konvansiyonel sistem santrallerde kömür gazlaştırma uygulanması durumunda sağlanacak CO2 emisyonu azaltım miktarı hesaplanmıştır. 2020 yılı itibariyle Türkiye toplam elektrik üretiminin 377 TWh ve buna bağlı CO2 emisyonunun 194 milyon ton olması beklenmektedir. Adapazarı, İkitelli, İzmir, Keban ve Seyhan bölgelerinden kaynaklanan yüksek CO2 ve diğer kirletici emisyonları dolayısıyla bu bölgelerin hassas bölgeler haline gelmesi beklenmektedir. Gazlaştırma senaryolarına göre 2019 ve 2020 yılları için CO2 emisyonlarında 25 ila 35 milyon ton azaltım mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Turkey has a rapid growing energy, especially electricity demand parallel with increasing population and developing industry. As a result of increase in electricity demand, electricity generation and associated CO2 emissions are also increasing rapidly. In this thesis study current and planned electricity generation and associated CO2 emissions, and scenarios on CO2 emission reduction due to use of coal gasification have determined regionally. Within the scope of this study, electricity generation and fuel consumption data of current and planned power plants emission factors, fuel low heating values, average plant thermal efficiencies and electricity demand forecast values have been used to determine CO2 emissions. Data is first classified annually and then by using location data it is categorized regionally. First, fuel consumption associated CO2 emissions and fuel specific emission factors of current power plants have been determined. After that CO2 emissions of planned power plants have been determined. The amount of reduction CO2 emissions due to converting conventional coal fueled power plants to coal gasification plants are determined based on two scenarios. As of 2020, it is expected that Turkey?s total electricity generation will be 377 TWh and associated CO2 emissions will be 194 million tons. Adapazari, Ikitelli, Izmir, Keban and Seyhan regions are expected to become sensitive regions due to high associated CO2 and other pollutant emissions. It can be possible to reduce between 25 and 35 million tons of CO2 based on gasification scenarios in 2019 and 2020.