Mevlâna ve Maturidî'de irade hürriyeti
Free will according to Mevlâna and Maturîdî
  1. Tez No: 296050
  2. Yazar: EKREM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT SERDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlâna, Maturîdî, İnsan İradesi, İrade Hürriyeti, Mutezile, Cebriyye, Kaza ve Kader, Özgürlük, Mevlâna, Maturîdî, Human Will, Freedom of the Will, Mutezile, Cebriyye, Accident and Destiny, freedom
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
İslam tarihinin iki büyük siması Mevlâna ve Maturîdî, yaşadıkları dönemde büyük hizmetlere imza atmış kişilerdir. Biri XIII. asır, diğeri IX ve X. asırda yaşamış olan bu iki büyük âlim, bir zincirin halkaları denebilecek çizgide, birbirlerinin görüşlerini destekleyen eserler kaleme almışlardır. Bu yüzden her iki âlimin bir kelam problemi olan irade hürriyetine bakış açısını karşılaştırmalı olarak sunmanın, bilimsel bir çalışma olarak önemli olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle biri mutasavvıf, diğeri mütekellim olan Mevlâna ve Maturîdî'nin insanlık tarihi kadar eski bir konu olan özgürlük problemine nasıl baktıkları, eserlerinden yola çıkarak ve kelam metodolojisi takip edilerek, alt başlıklar halinde incelenmiş ve iki âlimin görüşleri karşılaştırılarak itikadî açıdan benzeyip benzemediği sorgulanmıştır. Bunun neticesinde, Mevlâna ve Maturîdî'nin irade hürriyeti ve buna bağlı olarak, akıl, irade, kader ve kaza gibi konularda benzer görüşlere sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mevlâna and Maturîdî two major feature of Islamic history is two person who signed to great services their period. these two great scholars, who lived one of them XIII. Century and the other IX and X. century wrote works which a chain rings can be considered in line, supporting each other's opinions. So I think that is important providing as a academical work both a scholar of theology freedom of the will of the problem in comparative perspective. First, one of the mystic, Mevlana and the other one theologian (mütekellim) Maturîdî?s viewpoints abouth The problem of a liberty subject as old as human history is examined as sub-headings based on the works of theology andmethodology was followed, and to be interrogated opinions of two scholars to look like compared with unlike terms of belief. Eventually it is established Mevlana and Maturîdîs freedom of will and accordingly intellect, will, fate and accident, such as have similar views on issues.