Orta öğretim (lise) kurumlarında eğitim gören, spor yapan ve yapmayan öğrencilerin liderlik özelliklerinin araştırılması (Kars örneği)
The research on the leadership gualites of the students at high schools doing sports and not doing sports
- Tez No: 296049
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Lider, Liderlik, Yönetici, Etkileşimci Liderlik, Demokratik Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Leader, Leadership, Manager, Integrationists Leadership, Democratic Leadership, Transformist Leadership
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sosyal bilimlerin son zamanlarda önemli konularından birisini de liderlik konusu oluşturmaktadır. Liderliği ; başkalarını belirli bir amaç için yönlendirme ve etkileme yeteneğidir şeklinde ifade edebiliriz. Lider grubun amacının gerçekleşmesi için üyeleri bu yönde motive eder ve yönlendirir. Lider grup ve üyeler arasındaki ilişkiyi sağlar, devam ettirir, pekiştirir. Diğer bir ifade ile verimliliği artırır. O zaman liderliğin üç temel unsuru karşımıza çıkar. Lider, Üyeler ve içinde bulunulan durum. Yani liderlik bu üç unsurun harmanlanması ile oluşur.Liderlik teorisini açıklamak için bilim adamları çeşitli teoriler geliştirmiştir. Geliştirdikleri teorilerden bir kaçı; Özelliler Yaklaşımı, Davranışsal Yaklaşımlar ve Durumsal Yaklaşımlar ve Modern Yaklaşımlardır. Liderin davranış biçimleri incelendiğinde ise; karşımıza çıkan bir çok liderlik tarzı olduğunu görürüz.Araştırmamızın temel öğesini oluşturan öğrencilerin liderlik özelliklerinin; Etkileşimci, Demokratik, Dönüşümcü Liderlik kapsamında araştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Leadership topic has recently formed one of the important topics of the social sciences. Leadership can be defined as the ability of directing and affecting others for a definite goal. Leader motivates and directs his/her group members for the attainment of common goal. Leader; ensures, maintains and reinforces the relationship between group and its members. In other words, He/She improves productivity and effectivity. Then three components of leadership emerge to our minds. That is leadership takes place with the mixture of leader, members and the situation that you are in.Scientists have improved various theories for interpreting leadership theory. Treats approach, behavioral approaches, situational approaches and modern approaches are among some of the improved theories. When the behaviors of leader are examined we can encounter with many types of leadership ways.In this research students? leadership traits which form main components of leadership has been studied within the scope of interactionist, democratic and transformist leadership types.