15/573 numaralı Havass-ı Refia Şer'iyye Sicili: (H. 1311?1312/M. 1894?1895) transkripsiyon ve değerlendirme
Havass-i Refia Sharia?s Court Register: With 15/573 record number (Ah. 1311?1312/Ad. 1894?1895) transcription and evaluation
- Tez No: 296055
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA BAĞÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Havass-ı Refia, Hüccet, Sharia?s Court Register, Havass-ı Refia, Evidence
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Şer'iyye sicilleri XV. asrın ortalarından XX. asrın ilk çeyreğine kadar olan dönemin hukuki, içtimai ve siyasi kaynakları olup, siciller muhtevasında yargı yetkisine sahip olan kadıların vermiş oldukları kararları, idari, siyasi ve hukuki yazışmaları içeren, birinci elden kaynak niteliğinde olan önemli tarihi vesikalardır.Sosyal, iktisadi, ticari, askeri, siyasi tarihimizin aydınlatılması adına büyük bir öneme haiz olan şer'iyye sicilleri şehir tarihleri araştırmalarında ise vazgeçilmez bir kaynaktır. Siciller vasıtasıyla sicilin ait olduğu dönemde ait olduğu yerin yaşam tarzı, bölgenin etnik yapısı, halkın ekonomik durumu, hukuki yapının işleyişini öğrenebilmek mümkündür.Tez konumuzu oluşturan 15/573 numaralı Havass-ı Refia Şer'iyye Sicili İstanbul'da Müftülük dâhilinde bulunan Şer'iyye Sicilleri Arşivinde bulunmakta olup, söz konusu yerden temin edilmiştir.İçerisinde 114 adet belge bulunan H. 1311?1332/M. 1894?1895 tarihli 15/573 numaralı Havass-ı Refia Şer'iyye Sicilinin çevirisi ile söz konusu yıllar içerisinde bölge halkının yaşam tarzı, geçim kaynakları, ekonomik yapı, aile yapısı, sosyal hayat vb. konularda bilgi sahibi olmaktayız.
Özet (Çeviri)
Sharia?s Court registers are the legal, social and political sources of the period from middle of 15th century to first quarter of 20th century while these registers are the first-hand important historical documents that include the decision of the judges who have juridical power, administrative, political, and legal correspondence.Sharia?s Court registers are the essential resource on historical researches of corresponding cities. On the other hand, they are also very important on the behalf of enlightenment of social, economical, commercial, military and political history. It is possible to learn the lifestyle of the corresponding city of that period, ethnic composition of the region, economocial status of the people and the functioning of the judicial structure.Our thesis is based on the Havass-ı Refia Sharia?s Court registers with 15/573 record number which is obtained from the Sharia?s Court archives of the İstanbul Mufti?s House.We have enough information on the subjects such as the lifestyle, incomes, economical structure, family structure, social life? etc. from 114 documents of Havass-ı Refia Sharia?s Court registers with 15/573 record number that belongs the period 1311-1312 (lunar calendar), 1894 ? 1895 (solar calendar).