57/3 numaralı Kayseri Şer'iyye sicili (h.1058-1059/m.1648-1649 ) transkripsiyon ve değerlendirme
The transcription and the evaluation of the 57/III numbered Kayseri Şer?iyye register ( h. 1058-1059/m. 1648-1649 )
- Tez No: 263214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Kayseri, Osmanlı, Kadı, Şer?iyye Registers, Kayseri, Ottoman, Kadi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Arşiv malzemelerinin en önemli kaynaklarından biri Şer'iyye Sicilleridir. Şer'iyye Sicilleri, merkezden gönderilen her konudaki ferman, berat, i'lâm, hüccet gibi kadıların şer'i ve hukukî vazifesine ait davalarda verdiği hükümleri içermektedir. Şer'iyye Sicilleri; eski yerleşim yerlerinin tespiti, köy, mahalle, semt, çiftlik, otlak, özellikle aşiret ve cemaat isimlerinin kayıtlarını içerdiğinden dolayı son derece önemlidir.Şer'iyye Sicilleri, 15 yüzyılın ikinci yarısı ile 20. yüzyılın ilk çeyreği arasındaki döneme ait Osmanlı tarihi ve kültürünün hukukî, içtimaî ve siyasî kaynaklarıdır. Siciller, yargı yetkisine sahip olan kadıların vermiş oldukları kararları, tuttukları zabıtları, idarî, siyasî ve hukukî yazışmaları içeren tarihi vesikalardır.Çalışmamızın temel kaynağı olan Kayseri Şer'iyye Sicillerinin mikrofilmleri, Ankara Milli Kütüphane'de ve Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi'nde bulunmaktadır. 57/3 Numaralı Kayseri Şer'iyye Sicili, Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezinden fotokopi yolu ile temin edilmiştir. Tezin bundan sonraki kısımlarında; sicilin transkripsiyonu, değerlendirilmesi, indeks ve bibliyografya taraması yapılmıştır. Söz konusu Şer'iyye Sicilindeki belgelerin tamamı günümüz harflerine çevrilmiştir. Yine aynı şekilde bütün belgeler, konularına göre tasnif edilmiştir. Tezin sonunda yer alacak olan ekler kısmında teze konu olan sicilin orijinali fotokopi yolu ile çoğaltılmış bir nüshası verilmiştir. Önemli şahıs, yer adlarına göre indeks hazırlanmıştır.Bu çalışmalarımız sonucunda, Kayseri'nin dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin, siyasî, askerî, malî, idarî ve içtimaî tarihini aydınlatmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The registers of şer?iyye are one of the most important of archives materials. The registers of şeriyye contain the judgments of the Muslim Judges in the trials peculiar to their şer'i and legal duties on every subject sent from the centre administration of country such as ferman, berat, i?lâm, hüccet, etc. The registers of şeriyye contain the establishing of the ancient settlement places and the registration of the names of village, quarter, farm, pasture and especially the tribe and congregation. Therefore the registers of şeriyye are essential.The registers of şer?iyye are the sources that include the legal, social and political culture and the history of the Ottaman between the second half of the 15th century and the first quarter of the 20th century period. The registers are the historical documents which include Muslim Judges? decisions, written minutes, administrative, political and legal correspondences.Kayseri Şer?iyye Registers microfilms which are the main source of our study are kept in the Ankara National Library and KAYTAM. The Kayseri Şer?iyye Register Şer?iyye numbered 57/3 was ensured by copying from KAYTAM. In the next section of thesis; evaluation and the transcript of the register, index and bibliography hatching were done. Whole documents in the above-mentioned Şer?iyye Register were translated into today?s alphabet. In addition to this, all the documents are classified according to their subjects. The original pages of the register were copied and attached to the appendix placed at the end of the thesis. Index was prepared according to the the important names of person, places.As a result of these the studies, we tried to clarify the political, military, economic, administrative and social history of Kayseri at the same time Ottoman Empire.