Resim sanatında bir metafor olarak kent imgesi
Image of the city as a metaphor for the art of painting
  1. Tez No: 296129
  2. Yazar: ÖZEN BAYINDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. HAYRİYE KOÇ BAŞARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentsel İmge, Mekan, Modernleşme, City, Civic İmages, Place, Modernization
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Kentler ortaya çıktığı ilk dönemlerden bugüne, pozitif bilimlerden sanata birçok alanda araştırma konusu olmuştur. 19. yy. ve sonrasında, kapitalist sistemin egemen olması ve sanayileşme, hızlı değişimlerin ve dönüşümlerin yaşandığı dönemlerde, özgürlük ve refaha kavuşma arzusuyla yapılan değişimler kentlerin bugünkü şeklini almasına zemin hazırlamıştır. Kentlerde yaratılan yapay mekanlar ve tarihsel süreç içerisindeki oluşumlar, üretim imkanlarının artmasıyla hayal gücünü de arttırmıştır. Yaratılan bu çevrede alımlayıcılara sunulan birçok kentsel imge oluşmuştur. Kentler, sunulan bu imgelerle, mekanların modernleşme sürecinden bugüne kadar geçirdiği süreçlerle, sanatçının üzerinde olumlu veya olumsuz duygusal uyarıcıların vasıtasıyla resim sanatına yansımıştır. Modernleşmenin esas mekanı olarak düşünebileceğimiz kentleri, içinde barındırdığı dinamizmi ve hayal gücünü tetikleyen estetik değerleriyle ele alan sanatçıların, kentleri seyirlik bir nesne olarak gördüğünü söylemek mümkündür. Modernleşme döneminin yarattığı; sosyal, siyasal, ekonomik, psikolojik sorunlar ve aydınlanma sürecinde yaşanan teknolojik gelişmelerin yarattığı kaos ortamına ayak uydurmaya çalışan bireyin yani kentin öznesinin geri planda kalışı, dönemin üzerinde durulması gereken en önemli olgularındandır. Bireyin kent mekanlarındaki mevcudiyeti ve kent tarafından şekillendirilmesi bununla birlikte geçmiş ile bugün arasındaki bağı kurmamızı sağlayan kent mekanlarındaki mevcut sistemin resim sanatını etkilemesi bugün olduğu gibi gelecekte de devam edecektir.
Özet (Çeviri)
From their first appearance to today, cities have been a research subject for a variety of areas from positive sciences to art. The changes aiming to have a more comfortable and free life lead up to have today?s form during and after the 19th century, with the reign of capitalist system and the improvement of industrialization. Artificial places created in the cities and the formations during the historical process improved the imagination by the increase of production capability. There have been many civic images to the recipients in this created environment. Cities ,with this images, have had reflections on the art by means of positive or negative stimulus on the artist from the modernization process of the cities to today. It is possible to say that artist perceive the cities, which are the true places of modernization, as a visual object with the dynamism, and aesthetic values inducing imagination in them. Taking the backseat of individual, the subject of the city, when trying to keep up with the social, political, economic, psychological problems of modernization era and the chaos occurred due to the improvement of technology during the enlightenment process is one of the most important facts to be considered. Having effects on the art of Individual?s existence in the city places and being shaped by the city and besides this the current system that provides us to get the connection between the past and the future is going to continue as it is today.