Application of artificial neural networks in cryptology
Yapay sinir ağlarının kriptolojide uygulanması
  1. Tez No: 29617
  2. Yazar: HÜSEYİN TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR HALICI, YRD. DOÇ. DR. MARİFİ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağları, Geri Yayılma Kuralı, Entropi Minimum Öğrenme, Kriptoloji, Kriptografi, Kriptanaliz, Şifreleme, Şifre Çözme, Artificial Neural Networks, Backpropagation Rule, Entropy Minimum Learning, Crypt ology, Cryptography, Cryptanalysis, Encryption, Decryption
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, yapay sinir ağları kriptoloji alanında uygulanmıştır. Yapay sinir ağlarının özellikle kripto çözme uygulamalarındaki performansı araştırılmıştır. Çok katmanlı perseptronların kripto çözmedeki performansının ümit verici olduğu, fakat performansın ağın topolojisi ve girdi uzayındaki gereksiz girdilere oldukça bağımlı olduğu gözlenmiştir. Yapay sinir ağlarının güçlü ve zayıf yönleri dizi şifreleri ve bazı klasik şifreleme tekniklerinde gösterilmiştir. Gözlenen zayıflıklar için olası çözümler önerilmiştir. Önerilen metot ile elde edilen sonuçlar sunulmuştur. İleride yapılacak çalışmalar için tavsiyeler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Artificial Neural Networks (ANNs) are applied in the field of Cryptology. The performance of ANNs in especially cryptanalysis applications are investigated. It is observed that the performance of multilayer perceptrons in cryptanalysis is promising but it depends strongly on the topology of the network used and the number of redundant inputs in the input space. Weaknesses and strengths of the ANNs are demonstrated in cryptanalysis of stream ciphers and some classical encryption techniques. Possible solutions for the weaknesses observed are proposed. The results obtained with the proposed method are presented. Recommendations for further research are given. Ill