Faik Reşat'ın Yeni Letâif-i İnşa yahut Muharrerât-ı Nadire ile Muharrerât-ı Nadire yahut Hazine-i Müntahabât isimli antolojilerinin çeviri yazısı ve incelenmesi
Translation articles and reviews of Faik Reşat?s anthologies called Yeni Letâif-i İnşa yahut Muharrerât-i Nadire and Muharrerât-i Nadire yahut Hazine-i Müntehabât
- Tez No: 296290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ABDULLAH ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Faik Reşat, Yeni Letâif-i İnşa Yahut Muharrerât-ı Nadire, Muharrerât-ı Nadire Yahut Hazine-i Müntehabât
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 369
Özet
Antolojiler, çeşitli amaçlarla derlenen eserlerden meydana gelir. Antolojiler bir dönemin edebi portresini göstermesi bakımından önemli eserlerdir. Çeşitli şekillerde hazırlanan antolojilerde ölçüt hazırlayanın estetik anlayışıdır.Batı'da ilk antoloji çalışmalarını Yunanlılar yapmıştır. Divan edebiyatında bu türü karşılayan şuara tezkireleri vardır. Halk edebiyatında ise cönkler antoloji mahiyetinde eserlerdir. Tanzimat döneminde ise daha çok ?seçme? mantığına dayalı; güldeste, müntahabat gibi isimlerle hazırlanmıştır.İşte bu antolojilerden ikisi Faik Reşat'ın Tanzimat döneminde hazırladığı Yeni Letâif-i İnşa Yahut Muharrerât-ı Nadire ile Muharrerât-ı Nadire yahut Hazine-i Müntahabat isimli antolojileridir.Bu çalışmamızda, Yeni Letâif-i İnşa yahut Muharrerât-ı Nadire ile Muharrerât-ı Nadire Yahut Hazine-i Müntahabât isimli antolojilerini günümüz harflerine aktardık. Çalışmamızdan daha iyi istifade edilmesi için sözlük ve dizin hazırladık. Çalışmamızın giriş bölümünde de antolojideki yazılarla ilgili bir değerlendirme yaptık.Yeni Letâif-i İnşa yahut Muharrerât-ı Nadire isimli antoloji iki yüz on sekiz sayfadan oluşur ve toplam kırk üç yazarın seksen altı yazısı vardır. Ayrıca yirmi bir yazının da yazarı belli değildir. Bu antolojideki yazılar daha çok ?mektup? ve ?tezkire?lerden oluşur. Yeni Letâif-i İnşa Yahut Muharrerât-ı Nadire antolojisinde eski ve yeni yazarlara ait eserler bulunmaktadır. Özellikle devlet adamlarının ve Tanzimat dönemi yazarların eserleri bir arada sunulmuştur. Antoloji, Faik Reşat'ın ?Kariine? isimli yazısıyla başlar; yine aynı yazarın ?İfade-i Mahsusa? isimli yazısıyla son bulur.Muharrerât-ı Nadire yahut Hazine-i Müntahabât isimli antoloji ise yüz yirmi altı sayfadan oluşur ve yirmi yazarın yirmi dokuz yazısı vardır. Ayrıca on yazının da yazarı belli değildir. Bu antolojideki yazılar ise daha çok ?mektup? ve ?makale? türünden eserlerden meydana gelmiştir. Daha çok Tanzimat dönemi yazarların eserlerine yer verilmiştir. Bu antoloji, Faik Reşat'ın ?İfade-i Mahsusa? isimli yazısıyla başlar; Ahmet Mithat Efendi'nin Muallim Naci'ye yazdığı mektupla son bulur.
Özet (Çeviri)
Anthologies consist of Studies collected for various purposes. Anthologies are importtant in terms of indicating te literary portraint of an era. The criterion for anthologies prepared in different shapes is the aesthetic understanding of the preparerThe Greek did the first anthology studie in the west In Divan literature there are poets? biographieies similar to this type In Folk literature cönk (poem notebooks) are similar to anthology. In Tanzminat period anthologies were mostly prepared with names like ?güldeste?, ?müntahabat? which depent on ?choosing? logic.Here two of these anthologies which were prepared as continuation of each other are ?Yeni Letâif-i İnşa yahut Muharrerât-ı Nadire? and ?Muharrerât-ı Nadire yahut Hazine-i Müntahabat? which Faik Resat published in Tanzimat period.In this study we have turned ?Yeni Letâif-i İnşa yahut Muharrerât-ı Nadire? and ?Muharrerât-ı Nadire yahut Hazine-i Müntahabat? into the present letters. We have prepared dictionary and index in present order to benefit beter. We have made an evaluation of writings in anthology in the introductory part of our study.Yeni Letâif-i İnşa yahut Muharrerât-ı Nadire? consists of 218 pages.There are 86 writings of 46 authors in the studies called ?Yeni Letâif-i İnşa yahut Muharrerât-ı Nadire? . Also, 21 authors? writings are not evident. The writings in this anthology are mostly consist of letters and notes.There are writings in ?Yeni Letâif-i İnşa yahut Muharrerât-ı Nadire? which belong to old and new authors. Particularly the studies of statemen?s and authors of Tanzimat period have been presented together. Anthology starts with Faik Reşat?s ?Kariine? studies and ends with the same author?s studies called ?İfade-i Mahsusa?.?Muharrerât-ı Nadire yahut Hazine-i Müntahabat? consists of 126 pages. There are 29 wirtings of 20 authors. Besides, 10 writings? authors are not evident. The writings in this anthology are mostly consist of letter and essay type studies. Tanzimat period?s writers studies are emphasized especially. Anthology starts with Faik Raşat?s ?İfade-i Mahsusa? studies and ends with the letter that Ahmet Mithat wrote to Muallim Naci.Keyd Words: Faik Reşat, Yeni Letâif-i İnşa Yahut Muharrerât-ı Nadire, Muharrerât-ı Nadire Yahut Hazine-i Müntahabat