Hazine-i Fünûn Dergisi (3. yıl, 1-26. sayılar) inceleme ve seçilmiş metinler
Hazine-i Fünûn Magazine (3rd year, 1-26th editions) analyzis and selected texts
  1. Tez No: 254381
  2. Yazar: MURAT KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜHEYLÂ YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hazine-i Fünûn, Ara Nesil, II. Abdülhamit, basın, gazete, mecmua, Hazine-i Fünûn, Ara Nesil, II. Abdülhamit, press, magazine, journal
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 376
Özet
Sosyo-kültürel hayatın önemli birer parçaları olan gazete ve dergiler, çıkarıldıkları dönemin sosyal, siyasî ve edebî ortamını yansıtması ve geçmişle bağların koparılmaması açısından önemli kültürel materyallerdir.Hazine-i Fünûn dergisinin 3. senesine ait 15 Haziran 1311 / 27 Haziran 1895 ile 7 Kânunuevvel 1311 / 19 Aralık 1895 tarihleri arasındaki 1-26. sayıları içeren ve bu çalışmaya konu olan sayılar Millî Kütüphaneden temin edilmiştir.Bu çalışma; ?GİRİŞ?, ?İNCELEME? ve ?SEÇİLMİŞ METİNLER? olarak üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında dönemin siyasî, sosyal, edebî ve basın hayatı hakkında bilgiler verilmiştir. İnceleme kısmında derginin şekil ve muhteva özellikleri ile yazar kadrosu hakkında bilgi verilmiş ve dergide yayımlanan yazılar; yazar adına, türüne, konusuna ve sayılarına göre tasnif edilmiştir. Seçilmiş Metinler'de ise dönemin sosyo-kültürel hayatını ve edebî anlayışını yansıtan bazı yazılar Latin harflerine aktarılmıştır.Bu materyallerin incelenmesi, geçmişi bilmek, ânı ve geleceği daha iyi anlamak ve çözümlemek adına önemlidir. Bu anlayışla ele alınan Hazine-i Fünûn dergisi, 1893-1896 yılları arasında ?Ara Nesil? sanatçılarının bir kısmı tarafından yayımlanmış, fennî yönü olmakla birlikte edebî yönü ağır basan süreli bir yayındır.Başyazarlığını Faik Reşat'ın yaptığı Hazine-i Fünûn dergisi ?Edebiyat ve Fünûndan Bahis olarak (genellikle) Perşembe Günleri? çıkan haftalık bir yayımdır.Sultan II. Abdülhamit döneminin siyasal baskısı ve sansürü altında çıkan Hazine-i Fünûn'da, siyasete hiç girilmemiş, edebî ve sosyal konular ile devrin teknolojik gelişmeleri okuyucuya sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Journals and magazines which are some important elements of the socio-cultural life are significant cultural materials as they reflect the political and literary atmosphere of their periods, and for not breaking the connections with it.The series which are subjected to this study and including the 1-26th editions, published between 15th of June 1311 / 27th of June 1895 ile and 7th of Kânunuevvel 1311 / 19th of December 1895 belonging to the third year of Hazine-i Fünun Magazine were maintained from the National Library.This study is composed of three parts that are ?Introduction?, ?Analyzis? and ? Selected Texts?.In the Introduction, the information about the political, social, literary and press respects are given.In the Analyzis, the information about the adjective and contents and also the author staff of the magazine are given. And the the texts that were published within the magazine are clssified according to their authors? names, their types, subjects and their orders. And finally in the Selected Texts part, some of the texts which reflect the socio-cultural life and literary perspective of the period are translated into Latin.The examination of these materials are significant in the name of being aware of the past, understanding and analyzing the recollection and future. Hazine-i Fünun magazine, which is studied through this perspective, is a periodical that was published between 1893-1896 by some of the ?Ara Nesil? artists, and also it has both a scientific and a literary respect.Hazine-i Fünun Magazine, the post of the editorial writer of which was run by Faik Reşat, is a weekly edition that was generally released on Thursdays deals with Literature and science.Within the Hazine-i Fünun, which was published under the political cencorship and pressure of Sultan II. Abdülhamit(Abdülhamit the second) politics is never been dealt with, and literary and social matters and also the technological improvements of the period are subjected to the reader.